LAZANSKI ODLAZI DA ISPUNI OČEV ZAVET! Poslednji intervju   poznatog VOJNOG ANALITIČARA!
Miroslav Lazanski, Foto: Pink/Printscreen/NovoJutro

ODLAZI

LAZANSKI ODLAZI DA ISPUNI OČEV ZAVET! Poslednji intervju poznatog VOJNOG ANALITIČARA!

Osvrnuo se na svoj život i karijeru

Objavljeno:

Bivši vojni komentator lista Politika i odnedavno zvanično akreditovani ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski dao je poslednji intervju za svoj matični list uoči skorog odlaska u Moskvu, gde će boraviti naredne četiri godine.

Lazanski u svom intervjuu osvrnuo se na novinarsku karijeru, ono što je u radio i šta je propustio da uradi i odgovorio je na poslednje pitanje, da li će se ikada ponovo vratiti novinarskom pozivu.

Tako je Lazanski otkrio da je imao ambiciju da snimi film o podvigu naših oficira u u logoru za oficire u Osanbrik. Sa srpskim bilo je posle aprilskog sloma 1941. zarobljeno i 600 oficira jugoslovenske vojske koji su bili Jevreji. Gestapo i SS hteo je da ih izvuče iz kampa i pošalje u logor Aušvic, ali jugoslovenski oficiri to nisu dali. Došlo je do pobune i naši oficiri su sačuvali svoje kolege Jevreje.

Svi ćute o tome. Spilberg je za "Šindlerovu listu" dobio silne oskare, a o podvigu naših oficira svi ćute. Imam ambiciju da snimim film o tome.

Želiš li da ga režiraš ili si već napisao scenario? upitao je novinar Lazanskog koji je odgovorio:

- Već sam napisao scenario i ponudio sam ga Kusturici, ali on se bavi Južnoamerikancima i Džingis Kanom.

Na pitanje, da li će kad završi sa diplomatijom da snimi film, Lazanski je samo dodao:

- Da, sigurno.

Takođe osvrćući se na uspomenu svog oca Lazanski je otkrio da je njegov otac Vladimir imao najveću želju da ode u Staljingrad i da se pokloni Mamajevom kurganu.

- Pošto on to nije uradio, uradiću ja - rekao je Lazanski i dodao da će to uraditi kad stupi na dužnost ambasadora i to iz sledećeg razloga:

- To brdo je bilo važna strateška tačka. Tamo su Sovjeti razbili Vermaht.

Na pitanje novinara gde je bilo lakše u pustinjama Libije i Siirije ili u nuklearnoj podmornici, Lazanski se osvrnuo na Avganistan gde je preživeo bez hrane tako što je uzimao energetske kapsule za preživljavanje uzete od zarobljenih francuskih pilota koji su oboreni iznad Pala 1995.

- Nikakva hrana i voda ti ne trebaju. Deset dana sam živeo na pet pilula, a Amerikancima stižu kamioni sveže hrane. Jedina moja prednost je bila u glavi. Znao samo ono što oni ne znaju. Tako smo se menjali. Ja im dam podatke o nekom tenku, oni meni satelitski telefon.

Odogovarajući na poslednje pitanje da li će se vratiti novinarstvu Lazanski je rekao:

- Možda, jednog dana. Nikad ne reci zbogom novinarstvu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.