ŽIVKA JE SAHRANILA 4 DECE ZBOG BOLESTI! Jedini sin joj sada ima istu DIJAGNOZU, oni jedva PREŽIVLJAVAJU! (FOTO)
Mladen Maki Marković, Foto: Privatna arhiva

potresno!

ŽIVKA JE SAHRANILA 4 DECE ZBOG BOLESTI! Jedini sin joj sada ima istu DIJAGNOZU, oni jedva PREŽIVLJAVAJU! (FOTO)

Živka i Mladen žie u nehumanim uslovima bez vode i struje!

Objavljeno: 14:34h
Jelena Jovanović

Mladen Maki Marković je dečak koji boluje od distrofije mišića. On je sve što je ostalo njegovoj majci Živki koja izgubila već četvoro dece zbog iste bolesti.

A kako izgleda život kada se svakoga dana budiš gledajući u umrlice svoje braće, a znas da boluješ od iste bolesti, zna on, mali Maki.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Njegov brat Andreja, Miloš i Marko su imali 16 godina kada su umrli, a Nikola je živeo 22 godine. Mladan koji je jedini preživeo ovu strašnu genetsku bolest trenutno ima 21 godinu i živi samo sa majkom u selu Varvarin kod Kruševca.

Njegova plemenita majka je ceo svoj život sada posvetila njemu jer Mladen zahteva negu od 14h.

Ja sam zaboravila kako je to živeti za sebe, sada svoje dane do kraja života dajem mom Mladenu. Od kada ustanem pa dok opet ne odem u krevet radim oko njega jer je njemu samo pokrentna desna ruka, i ništa više, priča Živka za Espreso.

foto: Privatna arhiva

Da nesreća nikada ne ide sama, govori i činjenica da se ovoj majci i detetu koji žive sami, kuća zapalila pa su ostali bez svega što su imali. U kući i dalje nema struje, a nemaju ni vodu, pa majka svakog dana ide i na rukama nosi vodu za piće, pranje i kupanje. Onda stavi Mladena u korito pa ga kupa, pa sve iznova.

Dobri komšija mi daje svoju vodu preko kabla. Taj mio dekica koji je i sam teško bolestan jer je operisao rak grla i ne može da priča nam uvek da svoju vodu i on je dokaz da i dalje postoje dobri ljudi, priča Živka.

foto: Privatna arhiva

Ona i njen Maki nemaju šporet, veš mašinu, kuhinju, a kupatilo im je puno vlage i buđi nakon požara. Vatrogasci su tada uspeli da im spasu kuću koja se zapalila od neispravnih instalacija, ali je ona sada u lošem stanju zbog velike vode koju su morali da upotrebe kako bi sprečili buktinju.

foto: Privatna arhiva

Krov prokišnjava kada pada kiša, vrata i prozori ne dihtuju, nameštaj je dotrajao, živim sa detetom koji je 100 odsto invalid bez struje i vode u 21. veku, žali se nesrećna majka i dodaje:

foto: Privatna arhiva

- Nebrojano puta smo se obraćali opštini za pomoć, ali do danas nismo dobili odgovor. Država je problem "rešila" dajuci tuđu negu u vrednosti od 25.000 dinara. Od tog novca se moralo pravilno raspodeliti na Mladena koji koristi pelene, na hranu, na sredstva za higijenu. Struja nam je ugašena zbog duga od 116.000 dinara.

Mladen je pored svih problema sa kojima se sreo od samog početka života jedno veselo i pre svega milo dete koje je sve vreme imalo stidljivi osmeh. Iako ga leđa bole od neudobnog kreveta i iako ne može da mrdne, on je i dalje veseo momčić.

foto: Privatna arhiva

- Pacijent boluje od progresivne misicne distrofije, ne hoda, ne govori, ima teške deformitete grudnog kosa, kičmenog stuba i nogu. Neophodna mu je stalna nega i higijena za koju je potrebna elektricna energija (kupanje, sveže pripremljena hrana u vise obroka, zagrejana prostorija, kao i čista odeća), piše u izveštaju lekara specijaliste.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Vesna Petrović, žena koja ne poznaje porodicu, ali voli ovog momčića kao svoje dete, započela je akciju za pomoć.

Uz pomoć pojedinih ljudi, sada ih vec mogu nazvati i svojim prijateljima uspeli smo da skupimo i odnesemo mu malo hrane, slatkiša, garderobe za njega i njegovu majku, laptop i invalidska kolica koja gotovo da nije imao jer su njegova bila stara i raspadnuta, priča Vesna za Espreso.

foto: Privatna arhiva

Mladen godinu dana nije ustao iz kreveta jer nije imao adekvatna kolica, a kada ih je konačno dobio od dobrih ljudi, to smatra kao jedan od najsrećnijih dana u svom životu.

- Konačno će izaći iz te sobe, u kojoj je živeo kao u zatočeništvu. Ipak, njemu treba još mnogo toga kako bi živeo "normalno". Neophodna mu je rekonstrukcija krova, prilaz za kolica, novac za dug za struju, šporet, kuhinja, priča Vesna.

Ona je dodala kako nije mogla da ostane ravnodušna na njegovu muku.

foto: Privatna arhiva

- Mladenu je dovedena voda do šahte, i njihova borba da im dođe neko iz vodovoda i stavi vodomer i dalje traje. Oni ne dolaze da im poprave vodu, ali dolaze da im je očitaju što je za mene samo još veća tragedija, dodaje.

Mladen ima otvorene žiro racune na ime njegove majke, pa svi koji mogu neka pomognu ovoj samohranoj majci.

foto: Privatna arhiva

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete Mladenu Markoviću i ulepšate mu dane koji su pred njim, to možete učiniti putem tekućeg računa - Komercijalna banka: 205900101219648118.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.