DRAGI DEČKO, DOK RADIŠ NE ISTIČEŠ SVOJE! Srbi najviše vole da RADE u Hrvatskoj! IPAK, TAMO ČUJU SVAŠTA
Po podacima MUP-a Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, Foto: Dado Đilas

NAJNOVIJI PODACI

DRAGI DEČKO, DOK RADIŠ NE ISTIČEŠ SVOJE! Srbi najviše vole da RADE u Hrvatskoj! IPAK, TAMO ČUJU SVAŠTA

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu da rade na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada....

Objavljeno: 26.07.2019. 13:03h

Prema podacima koje je objavio poznati subotički portal za zapošljavanje, iako se ponovno pojavljuju brojni incidenti, u Hrvatskoj ima 9.722 državljanina Srbije sa dozvolom za boravak i rad. Naši ljudi su uglavnom angažovani na poslovima u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu.

- Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Republike Srbije su najviše zaposleni u delatnostima građevinarstva, saobraćaja i veza, i to u zanimanjima: građevinski radnik, pomoćni građevinski radnik, bravar, tesar, monter, odnosno vozač autobusa i vozač teretnog vozila - saopštili su iz hrvatskog MUP-a za taj portal.

Gotovo svaki drugi stranac koji radi u Hrvatskoj je iz Srbije?

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podeljenih u 16 privrednih delatnosti; gledano u brojkama, godišnje u Hrvatskoj može da radi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.

-Dakle, trenutno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije! Iskustva sa strancima su dobra, nema tu neke razlike. Evo, recimo, Nemanja, dečko iz Srbije, kod nas je već skoro dva meseca. Došao je kao pica majstor. Kako zasad stoje stvari, on može ostati i celu godinu kod nas u radnom odnosu - izjavio je Šime Jakovljević, ugostitelj iz Vodica.

- Stavio sam oglas da tražim pica majstora i tako dođem do jednog dečka koji mi je predložio Nemanju, koji sad radi kod mene. Dečko je mlad, neiskvaren i jedno od pitanja koje mi je postavio je bilo: 'Kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod vas?' Rekoh mu: 'Dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje, niko te neće dirati, ali ne zaboravi ko si, šta si i odakle si i ne stidi se toga - naveo je Jakovljević.

Dvostruko veća plata nego u Crnoj Gori

Nemanja Pavlović je prihvatio poslao zbog jednostavne računice - plata je dvostruko veća nego u Crnoj Gori.

- Da nije dobro – ja bih prvim autobusom došao kući. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno na prvu. Ali sam ipak odlučio da dođem i nakon dva meseca sam zadovoljan svim uslovima – ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom - kaže Nemanja.

Problema zbog toga što je iz Srbije – nema.

- Ama baš nikakvih problema nema. Svi su me prihvatili. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice s natpisom 'Srbija', da se ja sad glupiram, nisam takav, ali gde god da odem, u prodavnicu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, s kolegama – niko, ama baš niko, ništa nije rekao - dodaje on.

Po podacima MUP-a Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na sledećim poslovima: pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuvar i turistički animator, preneo je portal poslovi.infostud.com.

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu da rade na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Za one koji poseduju hrvatski pasoš ovo ne vredi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom "Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000“.

Bonus video

(Espreso.rs/Indeks.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media