ŽIVIM U KAFKINOM PROCESU! Profesor Milivojević završio na ulici! NA PREVARU SU ME IZBACILI IZ STANA
Slobodan Milivojević, Foto: Espreso.co.rs

nije mu lako

ŽIVIM U KAFKINOM PROCESU! Profesor Milivojević završio na ulici! NA PREVARU SU ME IZBACILI IZ STANA

Profesor tvrdi da je ovaj ugovor o zakupu fiktivan, što bi moglo da dokaže i to što je 94 kvadrata stana u samom centru grada, na Dorćolu, zakupac iznajmio za neverovatnih 100 evra mesečno!

Objavljeno:

Pošto je više od sata pokušavao da odloži izvršenje, profesor Fakulteta za inženjerski menadžment iz Beograda dr Slobodan Milivojević prinudno je iseljen u sredu iz svog stana. Izbačen je iako se njegovo ime ne pominje ni u rešenju o izvršenju, ni u sudskoj presudi. On i porodica ostali su bez krova nad glavom, kako tvrdi, zbog prevare i lažnog ugovora o zakupu.

- Osećam se kao Jozef K. u Kafkinom "Procesu". Ništa nisam uradio, nikome ne dugujem ništa, niko me ni za šta nije tužio, a izvršitelj me, uz asistenciju policije, izbacuje na ulicu - kaže prof. Milivojević, za "Novosti".

Formalno, izbačen je na osnovu rešenja Prvog osnovnog suda u Beogradu, od kog je traženo da omogući da se u stan useli navodni zakupac iz Šida.

Profesor tvrdi da je ovaj ugovor o zakupu fiktivan, što bi moglo da dokaže i to što je 94 kvadrata stana u samom centru grada, na Dorćolu, zakupac iznajmio za neverovatnih 100 evra mesečno! I sam zakupac izjavio je pred izvršiteljem, policijom i novinarima da stan nikada pre toga nije video, i da ga je iznajmio "na neviđeno". Ipak, ni to, baš kao ni dokaz iz katastra u kom stoji Milivojevićevo ime - nisu pomogli. Izvršitelj Nemanja Protić ponavljao je da samo postupa na osnovu rešenja suda.

Sve je počelo kada je prof. Milivojević prodao stan izvesnoj gospođi iz Zubinog Potoka, prošle godine. Ugovor je overen kod notara, a gospođa je otišla u banku da prebaci novac i nije se vratila. Posle opomena, Milivojević je pokrenuo postupak za raskid ugovora. Za to vreme, gospođa je sa navodnim zakupcem iz Šida sklopila ugovor o zakupu, koji su overili, a nekoliko dana kasnije zakupac overava i izjavu da nije pušten u zakupljen prostor. Notar mu je, bez provere, solemnizovao takvu izjavu i ona je dobila svojstvo izvršne isprave. "Zakupac" zatim podnosi predlog za izvršenje Prvom osnovnom sudu, tražeći da ga izvršitelj uvede u posed. Ni u jednom od ovih papira ne pominje se ime Slobodana Milivojevića.

Dr Milivojević i njegov advokat Tihomir Hrnjak tražili su odlaganje izvršenja, uz obrazloženje da presuda glasi na gospođu iz Zubinog Potoka, kao izvršnog dužnika, a da je policija konstatovala da takve osobe u stanu nema. Izvršitelj je odgovorio da u presudi decidno stoji da se stan ima isprazniti od svih koji se u njemu nalaze, a zakupac bi tu i tamo ubacio da je zakup platio i da ne odustaje od izvršenja.

- Ključeve stana mogu da dam samo policiji, koja je korektna, ali zloupotrebljena, a ne izvršitelju, jer rešenje o izvršenju ne glasi na moje ime - kazao je dr Milivojević.

Policija je odbila da primi ključeve, pa je ključ pao na pod, a profesor i advokat su napustili stan. U njemu su ostale stvari, koje je izvršitelj popisao. Kako saznajemo, njihov transport i ležarinu moraće da plati - profesor, koji će podneti tužbe.

Iseljenju su prisustvovali i radnici centra za socijalni rad, zbog Milivojevićeve osamdesetogodišnje majke i osmogodišnje unuke, ali je njih profesor prethodno smestio kod rodbine.

Gojkovićeva: Izvršitelji se obogatili

Predsednica parlamenta Maja Gojković tražila je donošenje potpuno novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Kako je rekla, danas stanove kupuju uglavnom izvršitelji i beležnici. To je, kako kaže, poseban sloj ljudi u društvu koji se naglo obogatio.

- Što se tiče ponašanja izvršitelja i načina prodaje stanova, ne znam šta da vam kažem - rekla je Gojkovićeva.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.