I OVOG VIKENDA PAKLENE GUŽVE NA GRANICAMA: Zaobiđite kolone, ove dane i satnice izbegavajte na putu ka moru
Savet je i da se putnici informišu o tome šta je dozvoljeno, a šta ne prenositi preko granice i u kojoj količini, zbog čega je i ove godine na prelazima dostupna brošura ''Vodič za putnike'', koja na sajtu Uprave carine postoji u elektronskom obliku, Foto: AMSS kamere

SAOBRAĆAJNI KOLAPS

I OVOG VIKENDA PAKLENE GUŽVE NA GRANICAMA: Zaobiđite kolone, ove dane i satnice izbegavajte na putu ka moru

U sezoni godišnjih odmora, putnika je sve više na našim graničnim prelazima, pa carinska služba radi punim kapacitetom

Objavljeno:

Jedan od udarnih vikenda u špicu letnje sezone je za nama, ali se ista slika očekuje i u nekoliko narednih, pa iz Uprave carina predlažu putnicima da koriste manje opterećene prelaze i da izbegavaju noć i dane vikenda za putovanje.

U sezoni godišnjih odmora, putnika je sve više na našim graničnim prelazima, pa carinska služba radi punim kapacitetom, otvoren je maksimalan broj saobraćajnih traka, a smene su pojačane dodatnim brojem službenika, navodi se u saopštenju.

One koji samo prolaze kroz Srbiju, navigacija usmerava na autoput i na frekventnije granične prelaze, ali se građanima naše zemlje, koji bolje poznaju lokalne putne pravce, savetuje da koriste prednost "domaćeg terena", kako bi izbegli gužvu i skratili čekanje na granici.

Sa najfrekventnijeg prelaza na severu zemlje, Horgoša, putnicima se savetuje da se tokom turističke sezone radije opredele za manje opterećene granične prelaze - Horgoš 2, Bačke Vinograde, Bajmok, Djalu, pa i Kelebiju - preko kojih je promet putnika znatno manji.

foto: WWW.AMSS.ORG.RS / SCREENSHOT

Produženo radno vreme graničnih prelaza

Da bi se pritisak putnika na granični prelaz Horgoš smanjio, radno vreme manjih prelaza u blizini, Horgoša 2 i Bačkih Vinograda je u periodu od 22. do 29 jula produženo, pa sada rade od sedam do 22 časa, dok će radno vreme prelaza Bajmok od 1. do 7. avgusta biti od sedam sati do ponoći.

Zadržavanje je, prema rečima dežurnih službenika, najveće u jutarnjim časovima kada na prelaz pristižu oni koji su putovali noću, te se tada na prelazak granice na Horgošu čeka oko sat i po vremena.

U jutarnjim časovima, pre početka radnog vremena prelaza, ponekad je izvesno zadržavanje moguće i na okolnim, manje opterećenim prelazima, jer se formira kolona automobila lokalnog stanovništva koje u to vreme odlazi na posao u susednu državu.

Jedna od omiljenih letnjih destinacija građana Srbije je Grčka, a najveći broj turista ka toj zemlji ide preko graničnog prelaza Preševo, na granici sa Severnom Makedonijom.

foto: Dragana Udovičić

Radovi ka Grčkoj

Iz Carine navode da su na tom prelazu u toku radovi sa srpske strane granice, jer se pripremaju uslovi za uvođenje zajedničkih kontrola, što će dodatno smanjiti čekanja.

Radovi, zahvaljujući dobroj organizaciji rada graničnih službi, ne utiču na promet putnika koji se nesmetano odvija, pa se i na izlazu i na ulazu čeka svega oko 15 minuta.

Podsećaju da pored Preševa, na tom putnom pravcu, putnici mogu da se odluče i za manje prometan prelaz Prihor Pčinjski.

Da bi stigli do njega, vozači treba da se isključe sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na desetom kilometru u selu Davidovac, a potom da prate table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 km.

Velike gužve iz Srbije će se preliti i na Makedoniju, tako da je čekanje neminovno i na makedonsko-grčkoj granici. Da bi ste izbegli i do šest sati čekanja na najprometnijem prelzau Evzonu, kako je to recimo bilo prethodnog vikenda, preporuka makedonskog automoto saveza jeste da koristite Dojran.

foto: Dragana Udovičić

Gužve ka Crnoj Gori

Kada je reč o Crnoj Gori, najfrekventniji prelaz je Gostun, preko koga je samo tokom proteklog vikenda prešlo oko 50.000 putnika, više od 10.000 automobila i više od 300 autobusa.

Slična situacija se očekuje i tokom narednih vikenda.

Građevinski radovi na rekontrukciji tog prelaza se nesmetano odvijaju bez obzira na turističku sezonu i ne uzrokuju dodatna zadržavanja.

Umesto preko prelaza Gostun, do crnogorskog primorja može se doći i preko prelaza Jabuka i Špiljani koji su u funkciji 24 časa.

Jabuka je udaljena oko 20 kilometara od Prijepolja, dok su Špiljani na 150 kilometara od Kraljeva, do njih se stiže kada se sa puta Raška - Novi Pazar vozači isključe, a potom kod mesta Ribarići skrenu na deo puta koji vodi ka tom prelazu.

Ka Bugarskoj bez alternative

Oni koji putuju ka Bugarskoj, ili kroz Bugarsku ka Turskoj, najverovatnije će koristiti granični prelaz Gradina, za koji gotovo i da nema adekvatne zamene, jer iako postoji još jedan prelaz, od Gradine udaljen par desetina kilometara, zbog nepristupačnosti terena i lokalnog puta koji nije u najboljem stanju, teško da može da se uštedi na vremenu.

Gradina je, inače, jedan od najvećih u našoj zemlji, sa kapacitetom koji podrazumeva šest traka na ulazu i devet na izlazu iz zemlje.

Iako prelazi sa susednom Rumunijom ne spadaju u opterećene tokom leta, građani te zemlje često preko Srbije idu ka poznatim letovalištima, ali na ulazu graničnog prelaza Vatin nema nikakvog zadržavanja kada je putnički saobraćaj u pitanju.

foto: Beta

Ka Hrvatskoj obavezno manji prelazi

Ukoliko građani putuju ka Hrvatskoj ili ulaze u Srbiju iz tog pravca, preporuka je da se umesto najopterećenijeg prelaza Batrovci, na kome zadržavanja mogu da potraju, radije opredele za neku od narednih alternativa.

Prelaz Šid je jedina veća alternativa za Batrovce, ali je upravo zbog toga i taj prelaz prilično opterećen, a mnogo brže i efikasnije u Hrvatsku može da se stigne ukoliko se odabere jedan od manjih graničnih prelaza na kojima nema teretnog saobraćaja, poput Ljube ili Sota.

Iz Uprave carine ukazuju da je deo autoputa kod Šida, gde bi vozači inače trebalo da se isključe, zatvoren zbog radova, pa je savet da kod Kuzmina izađu sa autoputa i kada stignu u mesto Kukujevce, prate oznaku za Erdevik, preko koga direktno izlaze na granični prelaz Ljuba.

Na sličan način stiže se i do prelaza Sot, jer u Erdeviku postoji putokaz i za taj granični prelaz.

foto: Beta

Od petka do nedelje najgore

Savet za putnike je i da izbegavaju putovanja u dane vikenda, tačnije, od petka posle podne do nedelje ujutru.

Veće gužve se stvaraju i onim danima kada je uobičajna smena turista, poput 1. i 10. u mesecu, a primetno je i da veliki broj vozača na prelaze pristiže između tri i sedam sati ujutru, pa su verovatna duža čekanja.

Takođe, savet je i da se putnici informišu o tome šta je dozvoljeno, a šta ne prenositi preko granice i u kojoj količini, zbog čega je i ove godine na prelazima dostupna brošura ''Vodič za putnike'', koja na sajtu Uprave carine postoji u elektronskom obliku.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.