OPASNO JE, A UDARIĆE VAS I PO DŽEPU! Nikako ne palite vatru na OVIM mestima!
Šumski požar, Foto: Printscreen/Youtube

PAZITE!

OPASNO JE, A UDARIĆE VAS I PO DŽEPU! Nikako ne palite vatru na OVIM mestima!

Apelujemo da ako bilo gde primetite bilo kakvu vatru u prirodi, odmah obavestite Službu vatrogasnih jedinica

Objavljeno:

Na osnovu sezonske meteorološke prognoze RHMZ za naredni priod , očekuju se visoke temperature u dužem vremenskom periodu koje stvaraju povoljne uslove za nastanak šumskih požara i požara na otvorenom prostoru.

Potsetimo, u proteklih par godina, usled dužeg suvog i toplog vremenskog perioda, na teritoriji Srbije je prijavljeno čak 177 požara u državnim šumama.

Kako je većina ovih požara prouzrokovana nemarom čoveka, u Saopštenju za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije, apeluje na građane da je paljenje vatre u bilo kojoj količini zabranjeno i da će građani koji to ipak budu činili, snositi posledice propisane zakonom.

Tako je:

1. zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, strnih useva, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta). Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica a pravna lica novčana kazna u iznosu od 300. 000 do 1. 000.000. dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja su na ovaj način izazvala požar dužna su da vatrogasno- spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.

2. zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume,izuzev na određenim za to vodino obeleženim mestima. Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10. 000 do 50. 000 dinara za fizička lica.

3. prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom ptorivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.

Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10. 000 do 50. 000 dinara za fizička lica, za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300. 000 do 1. 000. 000 a za preduzetnike od 150. 000 do 500.000 dinara.

Apelujemo na građane da ako bilo gde primete bilo kakvu vatru u prirodi, odmah obaveste Službu vatrogasnih jedinica.

Najvažnije u prvim momentima kada ugledate dim ili vatru, pre svega je da ostanete mirni i prisebni, jer se samo na taj način može ispravno reagovati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.