OD ČEGA JE ZAISTA UMRLA MISICA DIJANA? Opaka bolest koja kod devojaka NE POKAZUJE simptome
Dijana Milojković, Foto: Printscreen/Instagram/dijanaslife

ISTRAŽUJEMO

OD ČEGA JE ZAISTA UMRLA MISICA DIJANA? Opaka bolest koja kod devojaka NE POKAZUJE simptome

Ovo je jedini rak koji se može prevenirati

Objavljeno:

Dijana Milojković, nekadašnja misica Srbije, preminula je juče u 33. godini nakon petogodišnje borbe s invazivnim rakom materice.

Dijana je imala samo 27 godina kad je otkrila da ima rak materice. Tad je počela njena borba. Samo nekoliko meseci nakon otkrila je da ima metastaze na limfnim žlezdama - u abdomenu i stomaku.

foto: Printscreen Instagram

Svojim optimizmom trudila se da prebrodi sve prepreke, a u jednoj emisiji je javno govorila o tome da, kada je saznala da ima metastaze, nije plakala.

Bolest s kojom se borila misica vrlo je podmukla. U pitanju su opasni tumori koji na početku ne daje nikakve simptome.

Rak grlića materice je drugi vodeći malignitet kod žena, odmah posle karcinoma dojke, a četvrti razlog umiranja od karcinoma. Svake godine se dijagnostifikuje 1.500 žena s ovim oboljenjem, od čega 600 izgubi život.

Praktično svakog dana rak grlića materice se dijagnostikuje kod pet žena, a na žalost dve žene preminu od posledica ove opake bolesti. Statistika je još sumornija imajući u vidu da protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije - imunizacija i redovni ginekološki pregledi.

Najveći broj žena spada u starosnu kategoriju od 45 do 59 godina. Nažalost, primećen je trend da se ova starosna granica pomera ka mlađem životnom uzrastu.

Kako on nastaje?

Rak grlića materice nastaje malignom transformacijom ćelija koje čine grlić materice. Izazivač u čak 97 posto slučajeva je humani papiloma virus. Postoji preko sto tipova tog virusa od čega 40 izaziva promene na sluzokoži grlića materice, a oko 20 - 30 su potencijalno onkogeni. Prema patohistološkoj klasifikaciji karcinomi grlića materice se dele na skvamo-celularne koji su najčešći i adeno karcinome kojih ima 15 do 20 posto. U retkim slučajevima javljaju se mikrocelularni karcinomi, adeno-spamozni i sarkomi.

Kako izgledaju simptomi koji ukazuju na ovo oboljenje?

U samom početku simptomi uglavnom nisu ispoljeni. Pacijentkinje koje primete simptome u većini slučajeva već imaju uznapredovanu bolest. Konkretno to su pojačano krvarenje, krvarenje van ciklusa, zatim krvarenje u menopauzi i postkoitalno krvarenje. Obično su to tačkasta krvarenja koja pacijentkinje primete.

Koji je procenat preživljavanja obolelih žena?

U nultom stadijumu kada karcinom nije probio bazalnu membranu, odnosno kada se lečenje sprovede samo uklanjanjem grlića materice petogodišnje preživljavanje je 93 odsto. U prvom stadijumu kada je bolest invadirala u stromu grlića materice, stepen preživljavanja je između 80 i 90 procenata. Dok u četvrtom stadijumu petogodišnje preživljavanje je svega 15 odsto.

Rak je izlečiv!

Najbitniji vid prevencije raka grliće materice je redovan ginekološki pregled, a u većini slučajeva, ako se otkrije u početnom stadijumu, izlečiv je.

Ovo je jedini rak koji se može prevenirati!

U junu 2018. godine, na inicijativu udruženja „Roditelj“, više od 10 udruženja pacijenata uglavnom obolelih od raka i vodećih nevladinih organizacija i udruženja roditelja, a uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, potpisalo je Deklaraciju kojom pozivaju na započinjanje programa imunizacije protiv raka grlića materice i u kojoj se ističe želja potpisnika da pomognu nadležnim organima u promovisanju procesa imunizacije. Zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja i predstavnika struke, imunizacija je prepoznata kao najefikasnija zaštita od hpv-a, a vakcina koja štiti od hpv-a je uvrštena u Pravilnik o imunizaciji stanovništva, kao preporučena vakcina.

Primera radi, u državama koje su pre 10 godina započele program imunizacije protiv hpv-a, došlo je do desetostrukog pada obolelih od raka grlića materice, a najbolji primer je Australija koja je proglasila da će do 2030. godine, zahvaljujuci sveobuhvatnoj imunizaciji devojčica i dečaka, iskoreniti hpv i samim tim minimalizovati broj obolelih žena raka grlića materice.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.