IZVRŠITELJI SE NAGLO OBOGATILI, STANOVE KUPUJU ONI I JAVNI BELEŽNICI: Ovo je način da im se stane na put!
Maja Gojković, Foto: Stefan Kojić / Espreso.co.rs

PODRŠKA MAJE GOJKOVIĆ

IZVRŠITELJI SE NAGLO OBOGATILI, STANOVE KUPUJU ONI I JAVNI BELEŽNICI: Ovo je način da im se stane na put!

Kraj zloupotrebama i nova pravila za izvršitelje.

Objavljeno:

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković smatra da je neophodno da se donese potpuno novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Gojković je podnela i amandman na izmene i dopune tog zakona, kojim bi se definisalo da vlasnik ne može ostati bez nekretnine ukoliko mu je dug manji od 5.000 evra, ali da se to ne odnosi samo na komunalni dug, kako je sada predloženo, već šire.

Gojković objašnjava da se član zakona odnosi samo na komunalne usluge, ukazujući da ona traži da isto pravilo važi za sve verodostojne isprave.

- Nije to epohalan dug da bi neko izgubio stan ili kuću ili bilo koju nepokretnosti nije u pitanju samo komunalna usluga, niti mislim da može po našem ustavnom sistemu da se izdvoji jedna vrsta usluge.

Gojković navodi da su dužnici najčešće siromašni građani i da ima onih koji duguju jer su pozajmili novac za lečenje.

- Danas neka skupa tašna košta nekoliko hiljada evra. Običan čovek nije pozajmio novac za skupu tašnu ili luksuzno letovanje, pozajmio je jer mu stvarno treba. Ne verujem da je tu samo reč o izbegavanju plaćanja komunalnih usluga.

Ministarka pravde Nela Kuburović odgovara da bi, ukoliko bi se to proširilo na druge verodostojne isprave, bio doveden u pitanje menični promet i privredno poslovanje, ocenjujući da bi došlo do zloupotrebe.

foto: Beta / Miloš Miškov

- Neko bi izdavao više menica za iznos obezbeđenja od 5.000 evra i samim tim sebe zaštitio da ne može da se sprovede izvršenje na njegovoj nepokretnosti ili isto tako kod izdavanja čekova - kaže Kuburović.

Gojković je pozvala ministarku da razmisli o njenom amandmanu jer, kako kaže, situacija koja bi evetnualno nastala u privredi, mogla bi da se reši tako što bi se član odnosio na fizička lica.

- Mislim da ima prostora da se doda 'na sva dugovanja do 5.000 evra fizičkih lica.. Onda nećemo imati problem sa bankarskim garancijama - objašnjava predsednica Skupštine.

Komentarišući ponašanje izvršitelja u Srbiji, Gojković je konstatovala da su oni koji su prvi otvorili kancelarije postali izuzetno imućni.

- Jedni isti pronašli su način da imaju izvršiteljske kancelarije po celoj Srbiji -primetila je Gojković i dodala da, prema njenim informacijama, danas stanove kupuju uglavnom izvršitelji i javni beležnici.

To je, kako kaže, poseban soj i sloj ljudi u društvu koji se naglo obogatio.

- Što se tiče ponašanja izvršitelja i načina prodaje stanova, ne znam šta da vam kažem.

Gojković ističe i da je došlo vreme da počne da se radi na novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju jer je, kaže, praksa pokazala da ima što šta da se popravi.

Izmene koje bi trebalo da spreče korupciju

Podsetimo, izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje je ministarka pravde juče obrazlagala u Skupštini Srbije, između ostalog predviđaju:

- da se kao kupac ne može pojaviti javni izvršitelj, njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva

- da će se od 1. jula 2020. javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti organizovati isključivo preko elektronskog nadmetanja

- iznos koji se na ime izvršenja odbija od plate može da iznosi do polovine zarade, a ukoliko je reč o minimalnoj zaradi izvršenje ne sme biti veće od njene četvrtine. Ako je propisano izvršenje na penziji, odbitak može biti do njene trećine, odnosno do četvrtine ako je penzija minimalna

- da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih usluga ukoliko je dug manji od 5.000 evra.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.