DANAS SE OBELEŽAVA SVETIH 45 MUČENIKA: Stradali su strašnom smrću zbog vere u Hrista!
Hram Svetog Save, Foto: Nebojša Mandić

VODITE RAČUNA

DANAS SE OBELEŽAVA SVETIH 45 MUČENIKA: Stradali su strašnom smrću zbog vere u Hrista!

Na današnji dan obeležava se svetih 45 mučenika iz Nikopolja

Objavljeno: 23.07.2019. 09:13h
  • 26

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetih 45 mučenika: Leontije, Mavrikije, Aleksandar, Sisinije i proči, prenose beogradski mediji.

U vreme opakog cara Likinija, koji vladaše istočnim delom carstva Vizantijskog, bi veliko gonjenje na hrišćane.

U Nikopolju Jermenskom javi se namesniku carskom Lisiju sv. Leontije sa još nekoliko prijatelja svojih i reče mu, da su oni hrišćani. „A gde je vaš Hristos? upita Lisije. Ne bi li raspet, i ne umre li?” Na to mu sv. Leontije odgovori: „kad znaš, da naš Hristos umre, znaj da i vaskrse iz mrtvih i vaznese se na nebo”.

Posle duge prepirke o veri Lisije ih izbi i baci u tamnicu, gde im ne davahu ni jesti ni piti. Neka blagorodna hrišćanka Vlasijana donošaše im vodu i dodavaše kroz tamnički prozor.

I angel Božji javi im se u tamnici, da ih uteši i ohrabri. Kada bi suđenje, javiše se Lisiju i dva tamničara kao obraćeni hrišćani, i još mnogi drugi, svega 45 njih na broju. Sudija ih osudi sve na smrtno tako, da im prvo sekirom budu odsečene ruke i noge, pa posle da budu bačeni u oganj.

Ta grozna kazna bi doslovno izvršena, i duše svetih mučenika odleteše Gospodu svome u večni život. Česno postradaše i carstvo naslediše 319 god.

BONUS VIDEO:

PRELEPO! Ovaj čovek od sapuna rezbari najlepše figure, a od alata koristi samo nožić! (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media