RUSI OBUČAVAJU SRPSKU DECU U VOJNIM KAMPOVIMA DA BUDU SUPER BORCI: Neki od trenera ne kriju da su neonacisti!
Prošlogodišnji kamp na Zlatiboru zatvorila je policija, Foto: Printscreen

ima li istine u ovom?

RUSI OBUČAVAJU SRPSKU DECU U VOJNIM KAMPOVIMA DA BUDU SUPER BORCI: Neki od trenera ne kriju da su neonacisti!

Kamp u Srbiji 2018. godine, kojem je prisustvovao Jovan, organizovan je u saradnji s ruskom privatnom kompanijom “ENOT Corp”

Objavljeno:

Maloletni Jovan iz Prijedora, kako piše portal Detektor, 2018. godine boravio je u proruskom vojno-patriotskom kampu za decu u Srbiji, a godinu dana kasnije, nakon punoletstva, bio je i u kampu u Rusiji.

Jovan je 2018. godine boravio u vojno-patriotskom kampu za decu na Zlatiboru u Srbiji, koji je nekoliko dana od njegovog početka zatvorila i zabranila policija.

Članovi ruske organizacije koja je bila suorganizator kampa kasnije su privođeni u Moskvi, a neki od trenera ne kriju da su neonacisti.

foto: Printscreen

U proleće 2019. godine, Jovan je kao punoletna osoba boravio u još jednom sličnom kampu u Rusiji.

Deca su u ova dva kampa učila o preživljavanju u prirodi, ali i kretanju s oružjem. Jovanov profil na Fejsbuku ispunjen je njegovim fotografijama u uniformi, iz posete Moskvi, a deljeni sadržaj se najviše odnosi na ljubav prema Rusiji, Kosovu i ekstremnim srpskim i proruskim organizacijama.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Jovan nije želeo da govori o svom iskustvu u kampovima u Srbiji i Rusiji ali je naknadno odgovorio na jedno pitanje.

“Hvala na interesovanju, nisam zainteresovan”, kratko je odgovorio na molbu za razgovor, nakon čega je sakrio fotografije i prijatelje na Fejsbuku, među kojima su članovi “Noćnih vukova” i bivši ruski dobrovoljci iz rata u BiH.

Uprkos prošlogodišnjoj zabrani, srpsko Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) ranije je najavilo novi kamp za decu na Zlatiboru u julu 2019. godine.

Najavljen je i dolazak dece iz Republike Srpske, ali kamp nije počeo u predviđenom terminu. Predsednik UOSYU-a Željko Vukelić nije želeo da razgovara s novinarima iako je ranijih godina govorio za medije.

foto: Printscreen

Kamp u Srbiji 2018. godine, kojem je prisustvovao Jovan, organizovan je u saradnji s ruskom privatnom kompanijom “ENOT Corp”.

Neki od čelnih ljudi ove organizacije takođe su ranije bili na rukovodećim pozicijama Saveza dobrovoljaca Donbasa, organizacije koja okuplja dobrovoljce iz oblasti Lugansk i Donjeck, u kojima se godinama vode borbe za otcepljenje od Ukrajine. U ovim borbama učestvovali su i dobrovoljci iz Srbije i Republike Srpske, piše portal.

BONUS VIDEO:

DAČIĆ SUROVO ISKRENO ODGOVORIO NA PITANJE DA KAKO ĆE SUDITI HARADINAJU: Ne znam ni da li ima 20 živih svedoka njegovih zločina! 30 je već pobijeno (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Detektor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.