Skandalozna tribina na FPN: Smejali se žrtvama silovanja u ratovima, aplaudirali Radovanu Karadžiću!

Tribina na FPN

Skandalozna tribina na FPN: Smejali se žrtvama silovanja u ratovima, aplaudirali Radovanu Karadžiću!

Na tribini se utrkivali ko će izvući veći aplauz iznošenjem neprimerenih komentara o radu Haškog tribunala i zločinima koji su pred njim dokazani. Sa Fakulteta poručuju da su za tribinu odgovorni isključivo organizatori
Objavljeno: 01.04.2016. 16:54h
Podmeh na pominjanje žrtava silovanja u ratu u BiH i raspirivanje mržnje pred studentima.

Okupacija, a ne demokratija! Studenti FPN-a brutalno prekinuli predavanje Devenporta! (VIDEO)

Tako je izgledala tribina pod nazivom "Ima li pravde u Hagu?" u organizaciji Studentske unije Fakulteta političkih nauka, održana je u utorak, 29. marta, na Fakultetu političkih nauka. Gosti tribine bili su Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića, Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo i Kosta Čavoški, pravnik, pravni teoretičar i akademik SANU-a.

fpn.bg.ac.rs


Održavanje ove tribine izazvalo je brojne reakcije zbog svega što je izrečeno na njoj, a Inicijativa mladih za ljudska prava i aktivistički pokret Moja inicijativa uputile su Upravi ove obrazovne institucije otvoreno pismo u kome su protestovali zbog toga što se na tribini aplaudiralo optuženima za ratne zločine i zato što su ponižavane žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

- Zahvaljujući odabiru učesnika tribine i propustu organizatora da spreči ponižavanje žrtava zločina na prostoru bivše Jugoslavije, razgovor se vodio u teatarskoj atmosferi u kojoj su se pravnik Kosta Čavoški i advokat Goran Petronijević utrkivali ko će od publike izvući veći aplauz iznošenjem neistina i neprimerenih komentara o radu Haškog tribunala i zločinima koji su pred njim dokazani.

fpn.bg.ac.rs


Iako su organizatori imali nameru da ovom tribinom pokrenu raspravu o jednoj izuzetno važnoj temi odnosa prema ratnoj prošlosti i presudama Haškog tribunala, to se nije dogodilo. Studentima su se obratila dvojica kritičara Haškog tribunala, Kosta Čavoški i Goran Petronijević, i Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo, od kojih je jedino Nemanja Stjepanović zaista govorio o radu Tribunala. Preostali govornici su se pozivali na javnosti dobro poznate teorije zavera velikih sila protiv Srbije, izvrgavajući ruglu sudski utvrđene činjenice, relativizujući ratne zločine počinjene tokom raspada bivše Jugoslavije i pravdajući jedan zločin drugim.

U jednom trenutku moderator debate je pozvao publiku da raspravu vodi na akademskom nivou, ali je propustio da se ogradi od profesora Koste Čavoškog kada je on o Albancima govorio kao o Arbanasima, a zatim i "Šiptarima". Niko od organizatora nije odreagovao ni kada je Nemanja Stjepanović upitao studente zašto su se smejali kada je on govorio o žrtvama silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini, a studentkinja iz publike je prokomentarisala "Smejali smo se i kada smo čitali presudu" - stoji u otvorenom pismu studentskih organizacija.Povodom optužbi oglasili su se i sa Fakulteta političkih nauka.

- Smatramo da su optužbe na račun uprave Fakulteta u pogledu toga kako "ne vodi računa o sistemu vrednosti" studenata, jer nije "usmerio" studente u pogledu toga od čega je potrebno poći u organizaciji ove tribine apsolutno neosnovane.

- Odgovornost za događaje na samoj tribini preuzima organizator tribine. Samim tim, i odgovornost za kvalitet debate i adekvatno upravljanje istom je na organizatorima, kažu sa FPN-a

(Espreso.rs)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media