POTRESNA ISPOVEST MARKA (16), PREŽIVELOG IZ AUTOBUSA SMRTI: Ni lekari nisu znali da li će ponovo prohodati!
Foto: Printscreen/RTS1

Zašto baš meni da se desi

POTRESNA ISPOVEST MARKA (16), PREŽIVELOG IZ AUTOBUSA SMRTI: Ni lekari nisu znali da li će ponovo prohodati!

Neposredno posle nesreće niko se od lekara nije usuđivao da prognozira da li će Marko moći ponovo da hoda

Objavljeno: 21.07.2019. 18:46h
  • 4

Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda, kada se probudim, bude mi krivo i zapitam se – što baš meni to da se desi.

Ovim rečima, sedam meseci nakon stravične nesreće u Donjem Međurovu, o kobnom danu ali i mukotrpnom oporavku koji je usledio govori 16-godišnji Miloš Lazarević, jedan od putnika autobusta u koji je udario voz.

Miloš Lazarević

Ishod stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova 21. decembra prošle godine je osam preminulih putnika iz autobusa koji je u sudaru sa vozom prepolovljen na pola. Teško povređeni šesnaestogodišnji Marko Lazarević, koji je zajedno sa svojim vršnjacima tog dana krenuo u školu, sedam meseci posle nesreće se oporavlja.

Neposredno posle nesreće niko se od lekara nije usuđivao da prognozira da li će Marko moći ponovo da hoda. Marko živi u niškom selu Čokot, drugo polugođe u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Nišu je prospustio, ali što je najvažnije - ponovo hoda.

Miloš hoda pomoću štaka
Miloš hoda pomoću štaka foto: Printscreen/RTS1

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17. godina, ali je od dana nesreće tek poslednjhih mesec i po dana kod kuće, pre toga bio je mesecima najpre na klinici za neurohirugijua potom i na klinici za fizikalnu medicinu. U početku gotovo potpuno nepokretan.

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17. godina, ali je od dana nesreće tek poslednjhih mesec i po dana kod kuće, pre toga bio je mesecima najpre na klinici za neurohirugijua potom i na klinici za fizikalnu medicinu. U početku gotovo potpuno nepokretan.

- Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda, kada se probudim, bude mi krivo i zapitam se – što baš meni to da se desi - objašnjava Lazarević.

Miloš Lazarević

U bolnici je sa njim sve vreme bio njegov otac Radoslav Lazarević, koji je kaže verovao u oporavak svog sina.

- Podizao sam ga maltene, davao sam mu snagu, ubeđivao i pričao. Ono što smo preživeli ne daj bože nikome, ali izdržali smo i evo došli kući - navodi Radoslav.

Tim koji je dva puta operisao Marka predvodio je iskusni neurohirurg Nebojša Stojanović, koji kaže – da je sreća u nesreći bila ta što se Marko lečio u Nišu.

Otac Miloša Lazarevića

- Intervencija je podrazumevala kompletnu zamenu pršljenskih tela koji su ušli u kičmeni kanal, vađenje tih pršljenskih tela zamenom veštačkih implantata i jednu veoma kompleksnu kako mi zovemo – 3D rekonstrukciju kičmenog stuba, koja kasnije može sve to da podnese - objašnjava dr Nebojša Stojanović sa Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Marko koji će oporavak nastaviti u Ribarskoj banji, kaže da mu je doktor obećao da će vrlo brzo trčati zajedno.

- Svakim danom se osećam sve bolje i bolje. Nadamo se da ću posle banje da hodam samostalno - navodi Marko.

Voz je prepolovio autobus

Markov otac, Radoslav, navodi da je Marko nakon nesreće bio gotovo potpuno nepokretan, nije osećao noge, jedino je, kako kaže, mogao malo da pomera desnu ruku i tri prsta.

- Sa teškim operacijama uvek morate da računate i na moguće neke loše ishode i u tim relacijama između pacijenta i lekara mora da postoji jedno uzajamno poverenje, da pacijent ima poverenje u lekara, a da lekar ima poverenje u to da će pacijent ispoštovati to što su se dogovorili - objašnjava Stojanović.

Kobni pružni prelaz obezbeđen je nekoliko dana posle nesreće, a sudski postupak protiv vozača autobusa još uvek je u toku.

(Espreso.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media