HRVATI DONOSE NUKLEARNI OTPAD NA SAMO 50 KM OD VELIKOG SRPSKOG GRADA: Pakleni plan Zagreba!
Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela!, Foto: Printscreen / Youtube

STRAŠNO

HRVATI DONOSE NUKLEARNI OTPAD NA SAMO 50 KM OD VELIKOG SRPSKOG GRADA: Pakleni plan Zagreba!

Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela

Objavljeno:

Hrvatski ministar energetike i zaštite životne sredine Tomislav Ćorić i slovenska ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u oktobru će u Ljubljani konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome hoće li nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unatrag nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovinu, kod kuće. Kako neslužbeno saznaju mediji, Hrvatska je donela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH.

Takođe, skladište koje je planirano nalazi se na samo 50 km od Prijedora, jednog od najvećih gradova u Republici Srpskoj.

Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku da pripremi preuzimanje nuklearnog otpada.

Nije, što će biti najveći problem, postignut niti konsenzus s lokalnim stanovništvom i s BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.

Slovenci zagovaraju hrvatski ulazak u projekt Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bosanski protest. Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj deo otpada iz Krškog da zbrinu do 2023. godine.

Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. Hrvatska ih odbija, pa će, po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.