ĐACI PRIVATNIH ŠKOLA OMANULI NA MALOJ MATURI! Roditelji za njih izdvajaju SILNU LOVU, a oni imaju UŽAS rezultate
Mala matura, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Sramotno

ĐACI PRIVATNIH ŠKOLA OMANULI NA MALOJ MATURI! Roditelji za njih izdvajaju SILNU LOVU, a oni imaju UŽAS rezultate

Čak su i polaznici ''večernjih škola'' bolje uradili

Objavljeno:

Prema zvaničnim rezultatima male mature, koje je objavilo Ministarstvo prosvete, najlošije rezultate pokazali su učenici privatnih osnovnih škola u Beogradu.

Mali maturanti osnovne škole ''Montesori'' , pokazali su najlošije rezultate. Naime, đaci ove ustanove su u proseku ostvarili od 3 do 5 poena na tri testa, od maksimalnih 40. Tačnije, đaci su imali 3,97 bodova iz maternjeg jezika 3,19 bodova iz matematike i 5,25 na kombinovanom testu.

Premda roditelji izdvajaju skoro 37 hiljada evra za celokupno školovanje dece u ovoj ustanovi, postavlja se pitanje da li je to normalno i zbog čega su rezultati ovakvi kakvi jesu.

Kako škola ističe, njihov način rada doprinosi većoj uspešnosti i boljem znanjem učenika. Ipak, rezultati pokazuju drugačije. Poražavajuće je to što je samo pet učenika ove škole radilo maturski ispit i od njih se zapravo očekivalo mnogo više.

Zanimljivo je da su polaznici Škole za obrazovanje odraslih ''Đuro Salaj'' ostvarili šest poena više nego đaci, već pomenute, privatne ustanove. Polaznici ove škole su ipak osobe koje nisu na vreme upisale osnovnu školu ili nastavljaju prekinuto školovanje, što znači da su stariji od malih maturanata. Ova ustanova je nešto nalik nekadašnjim večernjim školama.

Sa druge strane, nisu se sve privatne osnovne škole pokazale ovako loše, pa je tako osnovna škola ''Kreativno pero'' u proseku imala 24,8 poena, što je iznad iznad republičkog proseka.

Stvari zapravo i nisu toliko loše, jer ako povučemo paralelu između rezultata malih maturanata državnih i privatnih škola, đaci državnih ustanova su imali 10,4 poena iz matematike, 11,79 iz maternjeg jezika i na kombinovanom testu 11 bodova, dok su ''samofinansirajući'' đaci ostvarili 11,8 iz maternjeg jezika, 10,5 iz matematike i 11,02 na kombinovanom testu.

Ako malo bolje razmislimo, da li su deci privatnih srednjih škola zaista potrebni ovi poeni?

U suštini i nisu jer kako su studije pokazale, većina đaka ovih ustanova, školovanje nastavlja u privatnim srednjim školama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.