OVAJ IRAC JE NAJVEĆA SRBENDA! Oženio je Srpkinju, ono što radi za Rome je za NAKLON DO PODA (FOTO)
Juždin Hamil, Foto: Promo

zanimljivo

OVAJ IRAC JE NAJVEĆA SRBENDA! Oženio je Srpkinju, ono što radi za Rome je za NAKLON DO PODA (FOTO)

Judžin će tokom turneje fotografisati svet oko sebe iz svog ugla i od toga će sledeće godine nastati knjiga 

Objavljeno: 19.07.2019. 11:43h
  • 19

Judžin Hamil, Irac iz organizacije „Sporting Hearts“ došao je u Srbiju sa ciljem da pređe biciklom 1000 kilometara za tri dana, obiđe našu zemlju, fotografiše predele i to sve sa ciljem da se podigne svest kod ljudi o poboljšanju kvaliteta života mnoge dece, pogotovo iz romskih zajednica, ali i kako bi prikupio sredstva za projekte koji će se mahom izvršavati u Srbiji, uz pomoć Fonda za obrazovanje Roma (REF).

Judžin će tokom turneje fotografisati svet oko sebe iz svog ugla i od toga će sledeće godine nastati knjiga.


Put traje od 19. do 21. jula, kada se završava na Adi Ciganliji, gde će u 16 časova biti upriličena svečanost dobrodošlice zbog završetka njegove „misije“.
- Organizaciju “Sporting Hearts” osnovao sam 2004. godine kao odgovor na ekonomsku i socijalnu krizu koju su izazvale sankcije i sukobi u Jugoslaviji. U sklopu naših projekata, do sada smo na stotine izbegle i romske dece vodili na putovanja širom Srbije. Pomogli smo i posebnoj grupi romske dece iz Koteža oko njihovog obrazovanja upisima na fakultete, stipendijama, knjigama, sportskom opremom, ali i putovanjima.

foto: Promo

Sada ja, u saradnji sa REF-om krećem na put dugačak 1000 km biciklom, kako bi se podigla svest o radu naše organizacije i prikupljanju sredstava za naše projekte. Iako nekom ovo može da izgleda kao mali projekat, kada se pogleda  šira slika, ima potencijala da širom otvori vrata visokog obrazovanja i šireg izbora karijere, jer ovoj deci sve to izgleda kao daleki san, dostupan samo bogatim i privilegovanim, a ne bi smelo da bude tako.

Zahvalio bih se REF-u na njihovoj pomoći i ohrabrenju od samog početka ove
misije – rekao je Judžin Hamil u petak rano ujutro kada je sa Kalemegdana krenuo na svoj humani put. Od 2007.godine traje saradnja organizacije „Sports Hearts“ i Fonda za obrazovanje Roma. Finansirali su oko 100 stipendija za romsku decu iz naselja Kotež, upisivali ih na fakultete, pomogli im da završe mnoge kurseve za dodatno obrazovanje, obezbeđivali udžbenike, školski
pribor, odeću, obuću, ali i organizovali mnoga putovanja po Srbiji. Sada već tradicionalne aktivnosti koje se održavaju svake godine u julu, jesu dva izleta u Srbiji. Plan je da se sa radom nastavi i da se još mnogo dobrih stvari realizuje.
- Veliko nam je zadovoljstvo što je Južin Hamil danas u Beogradu u realizaciji svoje humanitarne misije. Fond za obrazovanje Roma godinama uspešno sarađuje sa njegovom organizacijom „Sporting Hearts“ i ova njegova biciklistička tura po Srbiji je samo jedan novi povod za naše
zajedničko delovanje. Tu smo da dopunjujemo jedni druge, da pomognemo u sprovođenju kampanja, jer su nam vrlo često zajednički krajnji korisnici iz romske zajednice.

Veoma je važno što je pomoć deci u fokusu ovog novog projekta Judžina Hamila, a upravo je cilj Fonda za obrazovanje Roma da doprinese smanjenju jaza između rezultata obrazovanja kod romskog i neromskog stanovništva, kroz primenu različitih strategija i programa – rekla je Nataša Kočić- Rakočević, programska menadžerka Predstavništva Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji.

Judžin Hamil se zainteresovao za Srbiju još 1986. godine, vrlo brzo je i oženio jednu Srpkinju i sa njom dobio ćerku Katarinu. Ova godina je jubilarna za njega, jer pored 20 godina aktivizma u Srbiji, slavi i 20 godina braka.

 

Bonus video

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media