ONI SU ODLUČNI DA NE ZABORAVE! Obeležena godišnjica zločina nad SRPSKIM CIVILIMA u Orahovcu (FOTO)
Pomen srpskim žrtvama na groblju Orlovača, Foto: Espreso.rs

danas na orlovači

ONI SU ODLUČNI DA NE ZABORAVE! Obeležena godišnjica zločina nad SRPSKIM CIVILIMA u Orahovcu (FOTO)

U oružanim napadima OVK na Orahovac i okolna sela Retimlje i Opterušu 17. i 18. jula, ubijeno je petoro civila

Objavljeno: 18.07.2019. 14:52h
Pero Jovović
Pero Jovović
Novinar rubrike Vesti
  • 288

Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava, danas 18. jula 2019. godine, zajedno su sa porodicama žrtava, prisustvovale komemoraciji, na groblju Orlovača, na kome su položili venac sa natpisom “Pamtimo zločine u Orahovcu”.

Ovim činom dale su podršku porodicama žrtava u njihovim zahtevima za utvrđivanjem svih činjenica o ovom zločinu i privođenjem svih počinilaca pravdi. 

1 / 10 Foto: Espreso.rs

"Svako jula dolazimo da izrazimo saosećanje i saučešće ovim porodicama, nevinim civilnim žrtvama srpske nacionalnosti iz Orhovca" , započela je Staša Zajović za Espreso.rs.  "Jako je nepravedno i neprihvatljivo to što nisu dočekali pravdu i što je ovo još jedan u nizu nekažnjenih zločina." 

"Mi podržavamo porodice u njihovim zahtevima i nastavićemo da dolazimo da izražavamo saosećanje sa porodicama ubijenih civila u Orahovcu" , pojasnila je ona. 

foto: Espreso.rs

Staši Zajović se pridružio i Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava koji je napomenuo da fokus mora biti na civilnim žrtvama, a ne na ratnim zločincima kakav je slučaj danas. 

"Danas smo došli da izrazimo saučešće i solidarnost, ali pre svega poštovanje prema civilnim žrtvama rata na Kosovu, u ovom slučaju žrtvama srpske nacionalnosti iz Orhovca, i na ovaj dan se dogodio niz otmica i ubistava. Ovde su sahranjene porodice Nikolić i Kostić i mislimo da je ovo jedan od načina kako zapravo u sećanju srpskog društva moraju da imaju prioritet civilne žrtve, a ne i nikako ne ratni zločinci, čemu zapravo prisustvujemo poslednjih godina, ali i ovih nedelja" , rekao je Marko.

Podsetimo, tokom i nakon oružanog sukoba, koji se vodio od 17. do 25. jula 1998. godine na teritoriji opštine Orahovac na Kosovu, između vojnih i policijskih snaga Srbije i Jugoslavije, sa jedne strane i Oslobodilačke vojske Kosova, sa druge strane, počinjeni su zločini i nad srpskim civilima. Napad OVK na Orahovac dogodio se 17. jula, a napad na sela Retimlje i Opterušu 18. jula, te se ovaj datum obeležava kao dan sećanja na ubijene srpske civile na području opštine Orahovac.

U oružanim napadima OVK na Orahovac i okolna sela Retimlje i Opterušu 17. i 18. jula, ubijeno je petoro civila: Aleksandar Majmarević, Borivoje Simić, Jagoš Filđokić, Vekoslav Kazić i Anđelko Kostić. Više desetina civila, pretežno Srba ali i Roma, odvedeno je i zatočeno u zgradu bivše policijske stanice u Mališevu, kao i u jednu albansku kuću u selu Semetište u opštini Suva Reka. Zahvaljujući najviše naporima Međunarodnog crvenog krsta, oko 60 osoba je oslobođeno, uglavnom žena i starijih muškaraca, a nestalo je 36 Srba, tri Roma i jedan Crnogorac.

Posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Volujak kod Kline i u mestu Mališevo kod Orahovca. U aprilu 2005. godine, iz masovne grobnice u selu Volujak ekshumirani su posmrtni ostaci Banzić Spasoja, Božanić Božidara, Božanić Mladena, Božanić Nemanje, Božanić Novice, Burdžić Miodraga, Burdžić Spasoja, Ðorić Ðorđa, Kostić Dimitrija, Kostić Lazara, Kostić Miodraga, Kostić Miroljuba, Kostić Mladena, Kostić Nebojše, Kostić Srećka, Kostić Svetislava, Kostić Todora, Kostić Vekoslava, Kostić Vitomira, Kostić Živka, Kostić Saška, Nikolić Cvetka, Nikolić Rajka, Patrnogić Duška, Simić Sretena, i Stanojević Krste. U maju 2005. godine u masovnoj grobnici pored bolnice u Mališevu, pronađeni su posmrtni ostaci Baljošević Ðorđa, Baljošević Saše, Baljošević Tomislava, Ðinović Dušana, Dolašević Duška, Čabarkapa Čede, Stanojević Aleksandra, Vitošević Srđana, i Vitošević Srećka. Na groblju Dragodan kod Prištine ekshumirani su Isaku Azem, Isaku Visar i Tomić Svetozar. U blizini Glogovca ekshumiran je Hamza Agron. Telo Mladena Kostića još uvek nije pronađeno.

 

Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava, među kojima su članovi porodice Kostić i porodice Nikolić.

BONUD VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media