OZBILJNO UPOZORENJE ZA SVE GRAĐANE: Indeks će biti i DEVET, dobro pazite ŠTA RADITE!
Ada Ciganlija, Foto: Nebojša Mandić

VREMENSKA PROGNOZA

OZBILJNO UPOZORENJE ZA SVE GRAĐANE: Indeks će biti i DEVET, dobro pazite ŠTA RADITE!

Narednih dana temperatura će biti u blagom porastu, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala

Objavljeno:

Vremenski rolerkoster se nastavlja. Posle smene tropskih temperatura, olujnog nevremena u nekoliko navrata, te maltene jesenjih dana, polako nam se vraća leto, ali stabilno vreme neće potrajati dugo, piše Blic.

- Do kraja sedmice nas očekuju prosečne letnje temperature koje će, kako se budemo bližili vikendu, biti i preko 30 stepeni, ali opet će biti nestabilno, uz moguće pljuskove sa grmljavinom. Od sledeće sedmice nam dolazi stabilnije vreme, ali i tropske temperature - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Narednih dana temperatura će biti u blagom porastu, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala.

Temperature prijatne, ali opasno visoko UV zračenje

Temperature će biti prijatne letnje, ali se narednih dana treba ozbiljno pripaziti UV zračenja pošto će indeks oscilirati između osmog i devetog podeoka, odnosno biće u kategoriji “vrlo visok”, te se u najtoplijem delu dana ne preporučuje preterano izlaganje sunčevim zracima.

Kako dodaje Đurić, “u četvrtak će u prepodnevnim satima u Vojvodini postojati uslovi za pljuskove sa grmljavinom, a poslepodne i uveče oni će biti mogući i u drugim delovima Srbije”.

Red sunca, red oblaka stoji i u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za petak i subotu, dok bi u nedelju svi mirno mogli da pohrle na omiljene srpske plaže i bazene pošto će sunce konačno jače zasijati, a ne očekuju se nikakve padavine.

Od naredne nedelje, ako ne bude nekih neočekivanih preokreta te prodora nekog nenajavljenog hladnog talasa, leto će se ponovo vratiti unaše krajeve, pa ćemo možda i desetak dana uživati sa temperaturama iznad 30 stepeni. Probleme bi, posebno u većim gradovima, mogle da prave tropske noći tokom kojih se živa u termometru neće spuštati ispod 20. podeoka.

JUN OBORIO MNOGE REKORDE

Jun ove godine bio je najtopliji u Srbiji ikada (u Beogradu smo imali čak 13 tropskih noći sa preko 20 stepeni), ako se gledaju minimalne temperature vazduha, a treći najtopliji prema srednoj dnevnoj temperaturi.

Protekli mesec obeležile su i padavine, a ostaće zapisano da je u Borči (Beograd), 23.6.2019. palo 112,4 litara kiše po metru kvadratnom.

SAVA I DUNAV “ISPARILI”

Pre samo mesec dana imali smo izlivanje mnogih reka, Sava i Dunav su bili iznad granice redovne odbrane od poplava, a sada samo što nisu “isparile”. Vodostaj Save u Beogradu je trenutno ispod 200 centimetara, odnosno čak tri i po metra manje nego sredinom juna.

REKORDI

44,9 stepeni je rekordna temperatura u Srbiji i izmerena je 24.7.2007. u Smederevskoj Palanci.

43,6 stepeni je izmereno 24. jula 2007. i to je najtopliji dan u Beogradu svih vremena.

2018. godina bila je najtoplija godina od kada se vrše meteorološka merenja u Srbiji.

BONUS VIDEO:

TRESNUO GLAVOM O POD, A ČEP NIJE NI PIPNUO! Sa satarom u rukama deka pokušao da izvede globalni izazov! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.