SRPSKOG HEROJA SU ŽIVOG ISPEKLI NA RAŽNJU: Zašto su PROMENILI TABLU koji stoji na njegovom spomeniku?
Spomenik Živanu Đurđeviću, Foto: Printscreen / Facebook

van svake pameti

SRPSKOG HEROJA SU ŽIVOG ISPEKLI NA RAŽNJU: Zašto su PROMENILI TABLU koji stoji na njegovom spomeniku?

Javnost je ogorčena

Objavljeno: 10:54h

Spomenik narodnom heroju Živanu Đurđeviću koji se nalazi na Debelom brdu nedavno je ostao bez originalne table, a umesto nje, koja je skinuta i bačena, postavljena je nova.

Korisnik Fejbuka koji je i snimio ovo ocenjuje da bi ovaj postupak "mogao ući u anale kao zanimljiv momenat istorijskog revizionizma, gde se umesto potpunog brisanja i uništavanja istorije samo vrši prepravka koja služi prećutkivanju istine".

Naime, narodnom heroju kog su četnici živog ispekli na ražnju 25. maja 1945. godine, skinuta je tabla na kojoj je rezimirana njegova životna dob, - od datuma rođenja, mesta u kome je živeo, istorija članstva u NOB-u i KJP-u sve do tragičnog i mučnog ubistva - i umesto toga, postavljena je nova tabla na kojoj piše samo njegovo ime i prezime, uz krst.

Tako su korisnici društvenih mreža podelili svoje komentare u kojima su, malo je reći, ogorčeni.

"Strašno" , napisao je jedan korisnik fejsbuka.

Živan je rođen 1891. u selu Balinović kod Valjeva, u siromašnoj seoskoj porodici. Od rane mladosti suočava se sa necavladivim teškoćama oko izdržavanja porodice. Bio je simpatizer Komunističke partije Jugoslavije. Od početka ustanka je pomagao Narodnooslobodilački pokret.

Ustanak u julu 1941. godine Živan je dočekao u svom rodnom selu. Od prvog dana daje svoj doprinos oružanoj borbi. U vreme dejstva nemačkih kaznenih ekspedicija u oktobru 1941. godine našao je, u šumi blizu rodnog sela, trojicu teško ranjenih partizana. Doneo ih je noću svojoj kući, lečio i negovao. Kad su ozdravili, otpremio ih je ponovo u partizane.

U proleće 1942. godine povezao se sa Okružnim komitetom KPJ za Valjevo. Od tada pa do pogibije njegova kuća bila je sigurno sedište Okružnog komiteta. Sve veze okružnog komiteta sa Mesnim komitetom KPJ u Valjevu išle su preko njega. On je odlazio u srezove, ali i iz srezova prihvatao kurire. U leto 1942. godine primljen je za člana KP Jugoslavije.

Živan Đurđević je bio glavna veza između Okružnog komiteta partije i partijskih organizacija i partizanskih jedinica valjevskog okruga.

Ujutro 25. maja 1943. godine oko 200 četnika Nikole Kalabića opkolili su Živanovu kuću. Na mestu su ubili Milana Kitanovića, člana Okružnog komiteta KPJ, a Živana, njegova dva starija sina (starijeg Radomira i trinaestogodišnjeg Marka) i četrnaestogodišnju kćerku Cvetu vezali i posle teškog batinanja zatvorili u jedan mlekar. Živan, a po njegovom primeru i ostali, nisu ništa priznali, a za Kitanovića su govorili da je to neki čovek iz Azbukovice, koji je tu slučajno zanoćio.

foto: Wikipedia

Prilikom sprovođenja u četnički štab, Radomir je uspeo da se odveže, ali su ga, pri pokušaju bekstva, četnici ranili u kičmu i, ranjenog, pred očima Živana, zverski tukli i mučili dok nije izdahnuo ne rekavši ni reči. Iako je gledao kako su mu tukli, mučili i ubili sina, Živan je stalno govorio: „ne znam, ne znam...“.

Odveli su ga na Debelo Brdo i ovde pokušali poslednji put da iznude priznanje i saznaju za kretanje partizana i ilegalnih partijskih radnika. Tukli su ga, mučili i kada im ništa nije rekao, naložili su vatru i pekli mu noge na žaru. I to je bilo uzaludno, Živan ništa nije rekao. Onda su raspalili vatru, odsekli bukov ražanj svukli ga i svezali lancem za ražanj. Okretali ga pored vatre i nadnosili nad plamen. Živan ništa nije progovorio. Pekli su ga sve dotle dok nije izgubio svest i izdahnuo. Herojski je završio život u najužasnijim mukama.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Pogledajte fotografije ispod.

BONUS VIDEO:

NEVIDLJIVA VRATA JE PATOSIRALA! Ovo boli čak i kad samo gledate! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.