SRBIJI PRETI KATASTROFA OD VREMENA! Vrućine će biti VELIKE, a ova MAPA uplašila je sve (FOTO)
Klimatske katastrofe, Foto: Printscreen

klimatske promene

SRBIJI PRETI KATASTROFA OD VREMENA! Vrućine će biti VELIKE, a ova MAPA uplašila je sve (FOTO)

Prognozira se da će u Srbije do 2050. godine najviše biti ugroženi Beograd i Novi Sad koji će imati porast temperatura od 7,9 stepeni

Objavljeno:

Na osnovu najnovijih longitudalnih istraživanja, a kako piše "Gardijan", Evropu narednih decenija očekuju klimatske katastrofe, a Srbija je takođe, veoma ugrožena.

Prognozira se da će u Srbije do 2050. godine najviše biti ugroženi Beograd i Novi Sad koji će imati porast temperatura od 7,9 stepeni.

Najavljuje se da će svakodneva, normalna, temperatura u Beogradu biti slična kao što je danas u San Antoniju, dok se za Novi Sad smatra da će po svojoj temperaturi biti jednak onoj u Dalasu.

Ovakva promena klime uzrokovaće nestašicu vode i hrane, a temperature, posebno u toku leta će biti visoke, čak za dodatnih 3,5 stepeni.

Situacija neće biti ništa bolja ni u ostatku sveta.

London će do 2050. imati klimu sličnu onoj u današnjoj Barseloni. Iako deluje da će ova klima biti pogodna za stanovnike Londona, zapravo, njih će zadesiti još obilnije padavine nego ove sa kojima se danas bore.

Širom sveta, gradovi severne polulopte koji trenutno imaju umerenu ili hladnu klimu, u budućnosti će klimatski ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru.

Tako će Moskva 2050. godine najverovatnije imati klimu sličnu onoj u današnjoj Sofiji, a Sijetl sličnu onoj u San Francisku. Njujork će verovatno imati leta i zime kakve danas ima Virdžinija Bič.

Nažalost, prema interaktivnoj karti Krauder laba, područje Balkana i Mediterana doživeće jedno od najvećih povećanja temperatura. Beograd i Novi Sad imaće porast najviših temperatura od 7,9 stepeni.

foto: Printscreen

Ni naše komšije se neće bolje provesti. Najviše temperature u Zagrebu, tokom letnjih meseci, biće čak 7,3 stepeni više od današnjih najviših temperatura. Sloveniji će biti još gore — za Ljubljanu se predviđa porast najviših letnjih temperatura za 8 stepeni Celzijusovih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.