PODRŠKA PORODICAMA ŽRTAVA SREBRENICE IZ SRBIJE. Zajović: Zajedničko nam je poštovanje tuđeg bola i BORBA ZA MIR!
Žene u crnom i Inicijativa mladih u Memorijalnom centru Potočari, Foto: Filip Plavčić

komemoracija

PODRŠKA PORODICAMA ŽRTAVA SREBRENICE IZ SRBIJE. Zajović: Zajedničko nam je poštovanje tuđeg bola i BORBA ZA MIR!

Aktivisti Inicijative 11. jula u 19.00 časova zapalili su sveće u parku ispred Skupštine Beograda i Generalnog sekretarijata predsednika Republike u znak sećanja na žrtve u Srebrenici

Objavljeno: 13:42h
Jovana Korica

U Memorijalnom centru u Potočarima, 11. jula 2019. godine, je održana komemoracija i sahrana 33 žrtve srebreničke tragedije. Podrška porodicama srebreničkih žrtava stigla je i iz Srbije od strane "Inicijative mladih za ljudska prava" i ženskog antiratnog pokreta "Žene u crnom".

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

Verski deo komemoracije predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Na komemoraciji u Srebrenici prisustvovali su mnogi zvaničnici: visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, predsednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus, američki ambasador u BiH Erik Nelson, ambasador Turske Haldun Koč, predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi i mnogi drugi.

"Srebrenica je mesto poraza celokupnog čovečanstva"

Staša Zajović koordinatorka nevladine organizacije "Žene u crnom", koja se zajedno sa pripadnicama ovog pokreta 11. jula uputila u Potočare, osvrnula se na reči Borke Pavićević, govoreći za Espreso koje glase: "Srebrenica je mesto poraza celokupnog čovečanstva."

Na pitanje o tome koja je to poruka koju su "Žene u crnom" danas poslale odavde iz Srebrenice, Zajović kaže kako je to "saosećanje solidarnosti sa svim žrtvama genocida u Srebrenici", kao i "saučešće svima onima čiji se najmiliji ukopavaju".

- Naša poruka je, takođe, da ćemo nastaviti da vršimo pritisak da država Srbija ispuni svoje obaveze pogotovo prema žrtvama Srebrenice, da uvaži njihovo dostojanstvo, a to će učiniti time što će imenovati genocid u Srebrenici, što će poštovati međunarodne presude sudova i što će prestati da se na raznim nivoima veličaju, glorifikuju ratni zločinci - nastavila je Zajović za Espreso.

"Žene u crnom", prema njenom svedočenju, nisu prvi put u Potočarima. Pripadnice ove organizacije na komemoraciju dolaze otkako je otvoren Memorijalni centar u Potočarima, od 2002. godine.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

- Mi smo prva organizovana mreža, grupa iz Srbije koja je došla da se pokloni žrtvama Srebrenice. Tokom godine mi dolazimo ženama Srebrenice, imamo mnoštvo zajedničkih susreta. One dolaze kod nas veoma često. Bile su na 20. godišnjicu ubistva radnika RTS-a. Zajedno idemo u Vukovar i imamo mnogo drugih zajedničkih aktivnosti, nije ovo jedino mesto na kojem se susrećemo - priča Staša Zajović.

Koordinatorka ženskog antiratnog pokreta "Žene u crnom", Staša Zajović, otkrila je za Espreso i šta je to što je zajedničko ovoj organizaciji i ženama Srebrenice.

- Zajedničko nam je poštovanje tuđeg bola i pretvaranje tog bola, njihov je neuporedivo veći u odnosu na naš, u zajedničku borbu za mir. Ovim činovima želimo da pokažemo da je to važno za našu ljudskost, za naše ljudsko dostojanstvo. Jer, kako kaže, Borka Pavićević: "Srebrenica je mesto poraza celokupnog čovečanstva" - zaključuje Zajović.

"Postoji druga Srbija koja želi da stane uz porodicu žrtava Srebrenice"

Nevena Todorović, studentkinja na master studiju međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i programska asistentkinja na globalnom programu u Inicijativi mladih za ljudska prava, rekla je za Espreso kako je važno da se kaže "da postoji neka druga Srbija, građani/ke, koji žele da stanu uz porodicu žrtava u Srebrenici".

- Ovde sam ispred Inicijative mladih za ljudska prava, kancelarije u Beogradu, pre svega da bismo iskazali naše saučešće prema porodicama i žrtvama genocida u Srebrenici. Takođe, da bismo pozvali rukovodstvo Srbije na odgovornost. Mislim da je važno da kažemo da postoji neka druga Srbija - građani i građanke koji žele da stanu uz porodicu žrtava u Srebrenici - objašnjava Nevena Todorović.

Nevena Todorović i Staša Zajović
Nevena Todorović i Staša Zajović foto: Filip Plavčić

Dodala je kako će te iste večeri u parku kod Predsedništva njene kolege, istomišljenici, prijatelji vršiti komemoraciju za genocid u Srebrenici.

- Ima ljudi kojima je ovo važno i koji vide važnost toga da se suočimo sa prošlošću, kako bismo uspostavili mir u regionu - zaključila je ova studentkinja iz Beograd.

Podsetimo, aktivisti Inicijative 11. jula u 19.00 časova zapalili su sveće u parku ispred Skupštine Beograda i Generalnog sekretarijata predsednika Republike u znak sećanja na žrtve u Srebrenici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.