NOVINARKA ESPRESA NAUČILA DA ŠIJE ZA MESEC DANA! Sebi sašila SUKNJU, a ni dugme nije znala! (FOTO) (VIDEO)
Učimo da šijemo, Foto: Filip Plavčić

vrednovanje tradicije i zanata

NOVINARKA ESPRESA NAUČILA DA ŠIJE ZA MESEC DANA! Sebi sašila SUKNJU, a ni dugme nije znala! (FOTO) (VIDEO)

Tokom ovih časova svašta smo novo naučili, družili se, ali i nešto praktično uradili

Objavljeno: 21:46h
Sara Belobrković

Šivenje je zanat za koji se veruje da vodi poreklo još iz paleolita, a podrazumeva se da ga svaka domaćica "drži u malom prstu".

Zato je u njemu pokušala da se oproba i ekipa Espresa. Uputili smo se u Božidarac gde smo naučili osnovne pojmove krojenja, kako funkcioniše mašina za šivenje i još mnogo korisnih stvari.

Modna industrija je poslednjih decenija u ekspanziji, pa su samim tim veštine krojenja i šivenja neophodne. Ipak, čini se da su ovi zanati ostali u periodu mladosti naših baka i deka, a da današnje, mlade generacije, nemaju dovoljnu želju za istim, čast izuzecima.

Da li problem leži u tome što mladi nemaju želju, ili samo nisu dovoljno informisani? Zato smo odlučili da našim čitaocima podignemo svest o ovim zanatima, kao i da iz prve ruke prenesemo kako izgleda početni kurs učenja ovih veština. Sva znanja koja su nam potrebna u vezi sa šivenjem dobili smo od zaposlenih u Centru za obrazovanje i kulturu - Božidarac.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Čim smo kročili u Božidarac dočekali su nas zaposleni koji su bili veoma ljubazni, a zatim su nas sproveli kroz svoje studije, u kojima se svakodnevno održavaju individualni i grupni časovi šivenja, ali i raznih drugih zanata i veština.

Potom smo se upoznali sa profesorkom Ljubicom, koja nam je bila dodeljena i koja nas je naučila glavnim stvarima za kratko vreme. Prvo što nam je objasnila je da nam je za šivenje, pored materijala i mašine za šivenje, potrebno znanje kako da nekome pravilno uzmemo mere.

1 / 7 Foto: Espreso.co.rs

- Nadam se da imaš napredno znanje iz matematike, jer će ti ovde biti neophodno, našalila se Ljubica sa nama.

Šala ili ne, matematička znanja donekla jesu potrebna. Da biste nekome uzeli neophodne mere morate znati iste i da izračunate. Mi smo vežbali uzimanje mera za suknju, i to veličinu 40, što je kako smo saznali, prosečna ženska veličina.

Pa je za jednu suknju potrebno da izmerite:

Obim pojasa -OP- 76cm

Obim bokova -OB- 100cm

Dubina bokova -DB- 20cm

Dužina modela -DM- 60cm

Ovo je bilo prvo i osnovno što smo morali da uradimo, a zatim smo provežbali tako što smo jedni drugima uzeli mere i iste potom izračunali. Potom smo zapisali kolike dužine treba biti rajsferšlus, a kolike šlic. Dok je naš kamerman izjavio: "Mislio sam da su rajsferšlus i šlic jedna te ista stvar".

Potrebno je i da budete opremljeni, i da imate jednu svesku u kojoj ćete crtati modele odavnih kombinacija koje ćete šiti, obične i olovke u boji, kao i nekoliko lenjira, pa smo se zbog ovog pribora osećali kao školarci.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Sazanli smo da je i dizajn u tesnoj vezi povezan sa šivenjem. Postoje prirodni materijali, poput: pamuka, lana, svile, vune, konoplja, itd. koji imaju mnoga pozitivna svojstva, jer se za njih, recimo, ne vezuju bakteriji ni gljivice, i dobro upijaju vlagu.

Ipak postoje i ona negativna svojstva, kao što se lako cepaju i paraju, te veoma brzo ostare. Te da bi se poboljšala njihova svojstva ovim metreijalima se dodaju veštačka vlakna, kao što je elastin. Na primer, lan ne može da se oboji, pa se dodatkom ovih vlakana to omogućava. Zato su tako skupe haljine marke Versaće ili neke druge slične ovoj modnoj kući, jer oni tačno znaju gde se koji prirodni materijal uzgaja i koliko je procesa i vremena potrebno za njihovu preradu.

Kada smo prošli sve "tehnikalije" oprobali smo se i na mašini za šivenje, ukoliko volite da vozite automobil, neće vam predstavljati problem da držite nogu na pedali kojom se šiveća mašina uključuje. Doduše, sve vreme morate biti na oprezu da se ne ubodete na neku od igli.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Sve vreme sam se pitala da li će me sputavati to što nisam vešta u crtanju, a onda sam shvatila da ovo može svako da savlada, i da je ovaj kurs i način učenja zaista namenjen početnicima i svim onima koji žele da nauče i savladaju nešto novo.

Naravno, jedan čas nije dovoljan da se savladaju sve veštine šivenja, ali ćete imati makar osnovno znanje kako se izrađuje neki odavni predmet, poput suknje ili bluze, dok za one malo komplikovanije, kao što su jakna ili sako, potrebno je da uložite više vremena i truda.

Ukupno šest časova, koliko traje početni kurs šivenja, naučili samo da sašijemo perfektnu suknju. Materijal birate sami, tako da možete da uzmete boje i printove koji se vama najviše dopadaju. Profesorka Ljubica koja je radila sa nama je zaista stručna, poseduje veliko znanje, a pored toga je i dobar pedagog, s toga nikada neće biti problema, niti presije ako neku grešku napravite.

Tokom ovih časova svašta smo novo naučili, družili se, ali i nešto praktično uradili. Suknja koju sam sašila dobila je mnoge pohvale i komplimente, a uvek uzmite u obzir da nikada pre ovih časova nisam šila.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

Šivenje je jedan od najstarijih i najlepših zanata koji će vam pomoći da iskažete svu svoju kreativnost, ali i da unapredite sebe i proširite svoja znanja. Takođe, vrlo je prakitčan zanat koji vam može omogućiti stalan i stabilan posao, posebno u današnjem svetu gde su se prave vredonosti izgubile ili potpuno izopačile.

Na kraju krajeva, ako naučiite da šijete, uvek ćete moći da se oblačite po poslednjoj modi, kao i da sami sebi popravite rašivene stvari, bez da svaki put tražite pomoć svoje majke. Naučićete nešto novo, unapredićete svoja znanja i veštine, moći ćete da se zaposliti i zaradite, a i svakako da ćete imate osećaj ličnog zadovoljstva nakon što osmislite neku kreaciju, a potom je sami i napravite.

Kako je izgledao jedan od mojih časova, pogledajte u ovom videu:

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.