NAJBOLJI VAŠAR U SRBIJI: Celo selo u narodnoj nošnji!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

vesela družina

NAJBOLJI VAŠAR U SRBIJI: Celo selo u narodnoj nošnji!

Ove godine kroz selo je prodefilovalo njih 1.200 što iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, ali i Rumunije

Objavljeno: 18:09h

Sela širom Srbije najvesilija su na Petrovdan kada u crkvenoj porti nekoliko dana ranije već budu postavljene šatre, tezge, a meštani biraju najlepša odela jer vreme je za - vašar! Međutim, ako se odlučite da dođete u selo Roćeviće kod Kraljeva dobar stajling vam nije potreban, jer ovde svi dolaze obučeni kao nekad, u narodnu nošnju.

Ove godine kroz selo je prodefilovalo njih 1.200 što iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, ali i Rumunije. Živopisne i šarene narodne nošnje i uvek drugačije kolo menjalo se na seoskoj pozornici. Nisu ovde došli da se takmiče već da se okupe i zaigraju.

Jovana Miladinov došla je iz Temišvara da se druži sa prijateljima, jer kako kaže sa njima voli da nastupa.

"Kod nas se voli i poštuje srpska tradicija a i na svadbama se igra moravac i užičko kolo", kaže Jovana.

Anastasija Petrović iz Brusa došla je u narodnoj nošnji koja je generacijama u njenoj porodici.

"Nasledila sam je od svoje mame, a ona od svoje i baš zbog toga mnogo volim da je nosim".

Predstavilo se i kulturno - umetničko društvo iz Sjenice, a Lamija Mujović kaže da su nosili nošnju svog naroda sa Kosova.

Iz Mrčajevaca došli su "Stari Pomeljari", koji su gosti na Petrovdan u Roćevićima, već deset godina unazad i ne pamte da je nekada ovoliko ljudi se skupilo.

"Volim ovakve manifestacije, i zato dolazimo u svom društvu sam 30 godina i još uvek bogami zaigram", kaže osamdesetdvogodišnji Spasoje Milekić.

Vesela družina stigla je iz Raške, kažu mogu još da zapevaju punim grlom zbog ovčijeg zdravog mleka ispod planine Kopaonik.

"Nekad se mnogo igralo. Povedem kolo i devojka do mene, pa tako razvijamo a njih deset bi da stanu pored. žene me još vole od Raške do žiče", priča Mimo Kruševac.

Organizator vašara u Roćevićima je pored firme "Melos" i TO Kraljevo.

"Već 30 godina organizuje se ovaj festival narodne muzike i svake godine se trudimo da okupimo sve više i više izvođača u narodnoj nošnji. Ove godine bilo ih je preko 1.000 umetnika, ametera i profesionalaca iz svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Rumunije pa smo tako poprimili i internacionalni karakter. Mislim da je to retkost u Srbiji i da to još niko nije uspeo, a glavni cilj je da se sačuva tradicija, a mi to upravo činimo", kaže organizator Zoran Jovanović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.