ODRŽAN TAJNI SASTANAK U PODGORICI: Princ Aleksandar oči u oči s Đukanovićem! Od Mila tražio da vrati OTETO
Aleksandar Karađorđević u Espresu, Foto: Stefan Kojić

nije išlo po planu

ODRŽAN TAJNI SASTANAK U PODGORICI: Princ Aleksandar oči u oči s Đukanovićem! Od Mila tražio da vrati OTETO

Karađorđević tražio da mu budu vraćene ekskluzivne lokacije na Crnogorskom primorju, na šta mu je Đukanović odgovorio da se može pozdraviti sa zemljištem i vilama

Objavljeno:

Prinčevski par Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina imali su u ponedeljak u Podgorici tajni sastanak s crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem! Tamo su otišli s namerom da od njega zahtevaju da im končano vrati imovinu u toj zemlji koja im je nepravedno oduzeta, a Đukanović ih je, blago rečeno, oduvao i maltene poručio da sa zemljištem i vilama mogu da se pozdrave. To nije bio kraj, već je preko svojih medija brže-bolje pustio u etar informaciju da Karađorđevići od Crne Gore potražuju SPA centar na Miločeru, koji je izgrađen tek pre nekoliko godina, kako bi time obesmislio čitav proces restitucije... Ovo i ne čudi, kada se uzme u obzir da Karađorđevići potražuju i zemlju koja je trenutno u vlasništvu Milovog rođenog brata Aca, odnosno njegove banke...

- Prestolonaslednik i princeza su na taj sastanak, koji su inače veoma dugo zakazivali, otišli bez ikakvih pravnih savetnika. S njima je pošla samo princezina ćerka Alison Endrjuz sa svojim saradnicima. Prinčevski par već duže vreme potpuno ignoriše svoje savetnike i važno im je samo ono što kaže Katarinina ćerka, pa je tako i pitanje restitucije i povratka imovine prepušteno njoj, iako s pravnom naukom, ali i društveno-političkim činjenicama nema apsolutno nikakve veze.

Đukanović je strahovao da će se na sastanku pojaviti princ Filip, koji važi za izuzetnog finansijskog stručnjaka u Londonu, te se zato okružio vičnim savetnicima, ali mu je laknulo kada je video sastav delegacije sa srpskog dvora koji je stigao u Podgoricu. Oni su bili potpuno nesnađeni. Zato im je crnogorski predsednik u nekom momentu nonšalantno poručio da na tu imovinu mogu da zaborave i cinično dodao da mu je vrlo drago što su došli u Montenegro i da uvek mogu biti njegovi gosti... - prepričava naš izvor detalje ovog ne tako prijatnog sastanka.

Milo Đukanović
Milo Đukanović foto: Printscreen / Youtube

Nakon toga, objavljena je vest da su Karađorđevići na listu nekretnina koje potražuju u Crnoj Gori upisali i veliki spa-centar u Miločerskom parku, na samoj Kraljičinoj plaži, iako je spa-centar izgrađen pre sedam godina.

Oni su restitucijom inače obuhvatili vilu „Miločer“, gotovo kompletan Miločerski park, uključujući i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad tog parka, koji je trenutno uknjižen na „Prvu banku“, koja je u vlasništvu Aca Ðukanovića. Takođe, traže parcelu u Pržnu na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel „Kraljičina plaža“ i zemljište sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac „Ljeskovac“ na Rijeci Crnojevića. Srpska dinastija potražuje i zemlju na ostrvu Sveti Stefan.

Aleksandar i Katarina Karađorđević te ostali naslednici su preko advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da im se vrati celokupna imovina u Crnoj Gori. Predmet je predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Žika Gojković, predsednik POKS-a, za „Alo!“ kaže da će privatne posede ove srpske dinastije Crna Gora morati da vrati naslednicima.

- Ovo što sada radi crnogorska vlast Karađorđevićima, zakonitim vlasnicima objekata i imanja u Crnoj Gori, deo je opšte antisrpske histerije koja je na delu. Podsetio bih na pokušaj otimanja imovine SPC, prekrajanje istorije kada je reč o Karađorđevićima i Petrovićima, na rezoluciju povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine... - navodi on.

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić, Memorijalni centar u Potočarima

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.