NAJPOZNATIJI PISAC NA ŠPANSKOM PISAO O SRBIMA: Šta mislite, kako nas je opisao?
Alfonso Rejes, Foto: Wikipedia

KO BI REKAO

NAJPOZNATIJI PISAC NA ŠPANSKOM PISAO O SRBIMA: Šta mislite, kako nas je opisao?

U jednom eseju Borhes naziva Alfonsa Rejesa najvećim proznim piscem na španskom jeziku svih vremena

Objavljeno:

Alfonso Rejes (1889-1959) bio je meksički pisac (pripovedač, pesnik, dramski pisac, esejista, teoretičar književnosti, književni kritičar i prevodilac), jedan od najvećih erudita svog vremena i jedan je od najplodnijih i najuticajnijih hispanoameričkih književnika 20. veka.

Tvorac je ideološke i estetske osnove latinoameričke književnosti. Pripadao je uticajnoj grupi intelektualaca „Ateneo“ i imao je veliki uticaj na modernu latinoameričku književnost i na stvaralaštvo Borhesa, Oktavija Paza, Fuentesa…

U jednom eseju Borhes naziva Alfonsa Rejesa najvećim proznim piscem na španskom jeziku svih vremena. Njegov rad predstavlja važno svedočanstvo o Meksiku i kulturnoj i intelektualnoj eliti te zemlje u prvoj polovini XX veka.

Ovako je pisao o Srbima:

- Koliko je puta viđena Srbija da se diže, i koliko smo je puta videli da pada sa tih visina. Nemoguće je biti ravnodušan pred tolikom patnjom i tolikom hrabrošću.

U stvari, Srbija je romantična od svojih monaških kraljeva, svojih crkava, ljubavi prema relikvijama. Njene legende cvetaju u epohama njenih najvećih nedaća i dan nacionalnog slavlja je pomešan sa danom nacionalne žalosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Opanak.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.