NEPOKRETNI I BOLESNI SAMI KUPUJU PELENE, JER IH U BOLNICI NEMA! Njima je već dovoljno teško, mora li i ovo?
Foto: Stefan Jokić, Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

zašto se to dešava?

NEPOKRETNI I BOLESNI SAMI KUPUJU PELENE, JER IH U BOLNICI NEMA! Njima je već dovoljno teško, mora li i ovo?

Da li je ovo moguće?

Objavljeno:

Problemi fiziološke prirode su veoma česti kod stariijh pacijenata koji su nepokretni te stoga moraju da koriste bolničke pelene!

Pelene za odrasle nisu samo za osobe koje imaju zdravstvenih problema ili stare ljude koji borave u domovima za stare ili bolnicama, već za sve osobe koji imaju problem kontrolisanja fizioloških potreba.

Njih koriste uglavnom osobe koje pate od nekotrolisanog izbacivanja urina i stolice, zatim kod raznih infekcija urinarnog trakta, dijareje i kod dementnih osoba jer u tom slučaju pacijent nije u stanju da prepozna kada ima potrebu za pražnjenjem organizma, pa iz tih razloga mora nositi pelene.

U tim situacijama, pelene se moraju menjati često menjati, i čistiti kako ne bi došlo do različitih infekcija.

Postoje pelene za višekratnu i jednokratnu upotrebu, kao i mrežaste gaćice koje se koriste kao pomoćno sredstvo radi fiksiranja prethodno postavljenih pelena ili uložaka.

Ono što je primetno jeste činjenica da u bolnicama nepokretni pacijeti moraju da prikupe neophodne papire kako bi mogli da koriste pelene.

Tu se pre svega misli na recepte, a potom i na pečate od lekara, u suprotnom morate izvaditi novac iz sopstvenog džepa kako biste ih kupili jer su nepokretnim osobama neophodne.

Da problem u vezi sa pelenama postoji već godinama, saznali smo iz iskustva jedne Beograđanke koja nas je kontaktirala, a čija majka je na ortopedskom odeljenju jedne bolnice u Beogradu.

Naime, kako kaže, njena majka ima 70 godina i nepokretna je jer je polomila ruku i kuk te stoga mora da koristi pelene.

Ipak, tu nije kraj problema.

Da problem bude veći, konkretno na ovom odeljenju, bolnica nema pelene već ih pacijent mora kupovati.

Kako kaže naša sagovornica cena jedne pelene je oko 70 dinara, ali to sve zavisi od toga koja vrsta pelene vam je potrebna. Naravno, potrebno ih je više komada dnevno.

Osim isustva ove Beograđanke, primetili smo i da je na društvenim mrežama pokrenuto ovo pitanje, jer neke bolnice imaju pelene za pacijente, a u nekim pacijent mora sam da nabavi.

Vođeni ovim razlozima pisali smo Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kako bismo saznali zašto sve bolnice nemaju obezbeđene pelene za nepokretne osobe, ali i oni pacijenti sa povredama i koja papirologija je neophoda kako bi pacijent mogao da koristi pelene u onim bolnicama gde je to moguće.

Ipak, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja koja smo uputili RFZO.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.