OMILJENA SRPSKA GRICKALICA JE ZARAŽENA! Otkriveno da je puna TOKSIČNOG METALA!
Semenke suncokreta loše po zdravlje, Foto: Printscreen

oprez!

OMILJENA SRPSKA GRICKALICA JE ZARAŽENA! Otkriveno da je puna TOKSIČNOG METALA!

Pazite šta jedete...

Objavljeno: 11.07.2019. 08:25h
  • 4

Republička fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovne kontrole pošiljki hrane biljnog porekla pri uvozu zabranila je uvoz tri tone sirovog suncokreta u ljusci poreklom iz Srbije zbog utvrđenog povećanog prisustva kadmijuma. Nivo ovog toksičnog metala bio je pet puta veći od propisanih vrednosti.

Inspektori u RS nisu želeli da otkriju koji je srpski izvoznik plasirao taj suncokret u Republiku Srpsku, niti kako je kontaminirani kontingent došao do granice.

- Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala. Na osnovu Izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane Instituta za vode "Bijeljina" u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo kadmijuma, teškog metala, iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani - pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Dalje kažu da je na zahtev uvoznika izvršena superanaliza kontrolnog uzorka u "SP Laboratoriji" u Bečeju, kojom su potvrđeni rezultati prve analize. I u ovoj laboratoriji utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrednosti od 0,581 miligram po kilogramu, čija je sumarna vrednost iznad Pravilnikom propisane vrednost od 0,1 miligram po kilogramu.

- Inspektor je rešenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora - poručeno je iz Inspektorata RS.

U Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije ističu da ih fitosanitarne službe Republike Srpske nisu zvanično obavestile o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

- Uvidom u naš aplikacioni sistem i proverom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3.000 kilograma, koja je navodno poreklom iz Republike Srbije - kažu u Fitosanitarnoj inspekciji Srbije.

Kadmijum je element velike toksičnosti i to nekoliko puta veće od arsena. Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju. Studije su pokazale da preterana izloženost kadmijumu može povećati rizik od nastanka raka u dojkama, plućima, bešici i endometrijumu.

U nekim slučajevima nivo kadmijuma u hrani se može povećati ukoliko se u toku uzgajanja koriste đubriva koja sadrže fosfate ili se njive đubre kanalizacionom vodom.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media