ALEKSANDAR JE 3 PUTA POBEDIO RAK: Hrani se direktno u ŽELUDAC jer nema JEDNJAK, dve STVARI SU GA ODRŽALE U ŽIVOTU
Aleksandar Blagojević (37), Foto: Privatna arhiva

VRLO hrabar čovek

ALEKSANDAR JE 3 PUTA POBEDIO RAK: Hrani se direktno u ŽELUDAC jer nema JEDNJAK, dve STVARI SU GA ODRŽALE U ŽIVOTU

Nakon što je prvi put sa 25. godina pobedio rak, nakon 10 godina se desilo ono čega se Aleksandar najviše plašio...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Aleksandar Blagojević (37) je profesor iz Smederevske Palanke koji je čak tri puta pobedio rak. Iako ljudi posle bolesti oslabe, on je sada jači nego ikada. Nada ga nikada nije napustila, a upravo to ga je i održalo u životu do sada.

Naime, on je prvi put je otkrio rak kada je imao 25 godina. U pitanju je bio rak glasnih žica. Njega je uspeo da pobedi uz operaciju, zračenje i hemioterapiju.

- U 25. godini prvi put sam saznao da imam rak, a drugi put u 36. godini. Najstrašnije je bilo kada sam prvi put saznao za bolest, tada sam mislio da mi se ceo svet srušio. Teško sam podneo sve to, ali sam uspeo da se osvestim i da započnem svoju borbu, počinje ispovest Aleksandar.

foto: Privatna arhiva

Nakon te nimalo lake borbe "živeo je mirno" oko deset godina kada je uspeo da završi i Geografski fakultet da bi kasnije našao i posao kao nastavnik geografije i građanskog vaspitanja u Smederevskoj Palanci gde i sada živi.

foto: Privatna arhiva

Kako je istakao, svoj posao u školi je obožavao i bio je ponosan na učenike i kolege.

Nisam bio strog nastavnik, deca su me baš volela. Uspeo sam da predajem pet godina, bio sam malo promukao, ali nije bilo ništa strašno. Uspevao sam i tako da predajem, priča Aleksandar za Espreso.

foto: Privatna arhiva

Iako je konstantno bio promukao, pre dve godine je osetio i tegobe pri gutanju.

Počeo je naglo da gubi na kilaži, i počinjao je da se guši. Kako bi mu olakšali, lekari su mu probušili grlo i postavili metalnu kanilu. Desilo se ono čega se Aleksandar najviše plašio.

foto: Privatna arhiva

Rezultati biopsije su ga šokirali. Dijagnoza je glasila da ima tumor na jednjaku.

Nakon što su mi saopštili dijagnozu, otišao sam u Klinički centar gde su mi otkrili još jedan tumor na grlu. Operisali su me i tada su mi izvadili grkljan i jednjak, a od želuca su mi napravili put koji povezuje ždrelo kako bi mogao da se hranim, objašnjava Aleksandar.

foto: Privatna arhiva

Taj drugi put mu je kako nam je objasnio bio još strašniji od prvog jer nije imao predstavu šta ga čeka.

foto: Privatna arhiva

Kada sam saznao da imam dva raka, da će operacija biti jedna od najtežih, da ću imati ovu rupu, i da ću ostati invalid, pao sam u depresiju. Tada sam saznao i da neću imati jednjak, već da ću "jesti pravo u želudac". Ipak, rešio sam da nastavim dalje šta god da se desi i tako sam se "psihički" iščupao, objašnjava ovaj hrabar čovek.

Aleksandar se nije ženio i nema dece, ali je zahvalan za svoj život koji mu je u jednom trenutku izmicao. On je sada konačno zdrav, a poslednja kontrola mu je to i potvrdila.

- Srećan sam što sam živ. Nije mi lako, ali se navikavam na novonastalu situaciju. Najteže mi je palo što sam ostao invalid nakon operacije, što dišem kroz rupu na vratu i što više nikada neću moći da govorim. Sada koristim ovaj električni aparat za komunikaciju. Iako sam trpeo bolove, nisam mnogo razmišljao o tome. Imao sam jasan cilj, a to je da izađem iz bolnice zdrav. Kada je život u pitanju sve ostalo je nebitno, kaže ovaj hrabar čovek.

Aleksandar je rešio da stegne zube i da pobedi. Njegova glavna poruka je bila da svaki strah može da se savlada.

- Strah postoji i to je normalo. Bolest je takva da niko ne može da vam garantuje ništa, pa ni život. Glavne stvari koje drže čoveka u toj situaciji su nada i volja. Čovek mora da se nastavi dalje kao da se ništa nije desilo, priča on.

Kaže kako bez majke ovo ne bi izdržao. Ona mu je bila najveća podeška i bez nje ne bi mogao da se izbori sa ovom opakom bolesti.

Sada, Aleksandar uglavnom odmara ili šeta i peca jer kako kaže, to ga najviše opušta. Oporavlja se fizički i psihički, i kako ističe, volju neće izgubiti.

- Šta ću dalje sa životom još ne znam, ali važno je da sam živ pa ćemo videti već, dodaje na kraju.

Aleksandru možete pomoći uplatama na račune:

160-5300101345221-30 Banka Inteza

200-5942934-14 Poštanska štedionica

Preko ovog linka rešite našu anketu:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.