NA ROĐENDAN TESLE OTIŠLI SMO U NJEGOVU KUĆU: Da li ste znali da nikad nikom nije pozirao osim ovoj princezi (VIDEO)
Nikola Tesla rođen na današnji dan, Foto: Espreso.co.rs

VAŽAN DAN ZA SRBE

NA ROĐENDAN TESLE OTIŠLI SMO U NJEGOVU KUĆU: Da li ste znali da nikad nikom nije pozirao osim ovoj princezi (VIDEO)

Bio je najveći um sveta

Objavljeno: 14:50h
Sara Belobrković

Nikola Tesla - jedan od našin najznačajnijih naučnika, rođen je 10. jula 1856. godine. Tim povodom uputili smo se u Muzej Nikole Tesle gde smo naučili kako da "stvorimo" munju, šta je indukcioni motor i slično.

Tim povodom danas je u Muzeju ulaz bio besplatan.

Pre nego što uđete u Muzej, na vratima vas dočekaju ljubazni vodiči koji vas obaveste da se ture obilaska održavaju na svakih pola sata, a možete odabrati da li želite vođenje na srpskom ili engleskom jeziku.

Sačekali smo dovoljan broj ljudi, među kojima je bilo i mnogo dece, a onda smo svi zajedno zakoračili u deo Teslinog sveta. Pred nama je bila izložena stalna postavka muzeja, a ljubazni vodič nas je vodio od jednog do drugog eksponata, pažljivo nam objašnjavajući šta vidimo pred sobom i koju svrhu dati aparat ima.

1 / 1 Foto: Espreso.co.rs

Prvo smo se susreli sa Teslinim transformatorom koji se koristi za proizvodnju visokog napona, a neretko je korišćen i za eksperimente za proizvodnju munja. Pre nego je eksperiment izveden pred našim očima, vodič je upitao ima li među nama nekoga ko ima problema sa srcem ili koristi pejsmejker. Na ova pitanja najviše su se uplašila deca, a jedan dečak mi je rekao:

- Pa koliko će biti glasna i opasna ta mašina, ako nekome može srce da stane?

Zatim je vodič deci u prvim redovima podelio baterije za koje su imali zaduženja da ih visoko drže, a potom je svetlo isključeno i eksperiment je započeo. Pred našim očima se dva puta stvorila munja, a baterije u rukama dece su zasvetlele. Prizor nam je zaista bio neverovatan!

Jedna devojčica za naš portal je rekla:

- U početku sam se malo uplašila, jer sam očekivala da će biti mnogo strašno, ali stvarno nije bilo. A sijalice su nam svetlele kao mačevi iz Star Warsa.

Potom smo se uputili do indukcionog motora koji je vrsta električne mašine za naizmeničnu struju. Oko baze ovog motora omotana je bakarna žica koja se koristi za indukcionu struju, a ona teče kroz kalemove i stvara magnetno polje koje utiče na motor i tako stvara mehaničku energiju, odnosno pokret, ispričao nam je naš vodič. Ovaj vid motora koristi se i danas i nalazi se u veš-mašinam, fenovima i drugim kućnim aparatima.

foto: Espreso.co.rs

Onda nam je pažnju privuklo Teslino-Kolumbovo jaje, koje predstavlja Teslino rešenje Kolumbove zagonetke. Odnosno, ovde leži priča o tome da je Kolumbo pre nego što se otisnuo na svoja putovanja bio u potrazi za finasijerom koji će ista i platiti. Kolumbo je spas našao zahvaljujući španskoj kraljici, ona je finansirala njegova putovanja, ali pre nego je to učinila, Kolumbo joj je morao nekako privući pažnju i ubediti je da ona uloži svoj novac i veru u njega. To je uspeo tako što je svoje protivnike pozvao na jedan izazov, koji se odnosio na to da jedno obično jaje stave da stoji uspravno na svom vrhu. U tome niko nije uspeo, osim Kolumba koji je polomio vrh ljuske, jaje je zatim iscurelo, i kao takvo uspelo je da stoji na svom polomljenom vrhu. To je svima bilo smešno, pa i španskoj kraljici, koja se nakon ovoga odlučila da pomogne Kolumbu.

Tesla je nakon toga u Americi našao i prikazao svoje rešenje ovog problema bez da lomi jaje, a trik je u indukcinom motoru, te zbog rotirajućeg magnetnog polja jaje uspeva da se održi na svom vrhu. Svi smo bili zadivljeni kada smo zaista videli ovaj eksperiment.

foto: Espreso.co.rs

Drugi deo Teslinog muzeja posvećen je njegovom privatnom životu i stvarima koje su taj život činile. Tako smo videli neka od njegovih odela, a saznali smo da je Tesla bio visok skoro dva metra. Takođe, videli smo i mnogobrojne merne instrumente, a neki od njih se nalaze i u multimetru koji ljudi danas svakodnevno koriste. Dečak (7) je povodom ovoga srećno uzviknuo: "Znam šta je to, time s tatom popravljam automobil!"

Da li ste znali da Tesla ima samo fotografije i da nikad nikome nije pozirao, osim princezi Vilmi Ljvov-Parlagi koja je naslikala njegov takozvani Plavi portret. Kada je ušao u princezin atelje, Tesli se nije dopalo osvetljnje, pa je odbio da ga naslika. Ona ga je potom molila da se predomisli, pa su kompromis našli u Teslinoj želji da na prozore stavi plava stakla koja bi simulirala Auroru Borealis. Potom je nastao ovaj portret:

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Najznačajnija prostorija u Muzeju Nikole Tesle jeste soba u kojoj se nalazi Urna Teslinog kremiranog tela, po nalogu njegovog najbližeg rođaka, Save Kosanovića. Jedino Beograd poseduje Teslinu urnu, što ovaj muzej pored nauke i tehnologije čini i istorijskim kao i memorijalnim muzejom.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, a preminuo je na Božić 1943. godine. Mi smo saznali mnogo toga o njegovom životu i eksperimentima. Ako i vi želite dobro da se provedete, a da naučite nešto novo i korisno, pravac u Muzej Nikole Tesle!

A kako smo se danas proveli i kako je sve izgledalo pogledajte u videu:

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.