RASPITIVAO SE O MOM PRIVATNOM ŽIVOTU, A ONDA SU POČELE SEKSISTIČKE UVREDE: Nove optužbe na račun Zorana Ćirjakovića
Isidora Petrović, Foto: Printscreen/Youtube/N1

reagovanje

RASPITIVAO SE O MOM PRIVATNOM ŽIVOTU, A ONDA SU POČELE SEKSISTIČKE UVREDE: Nove optužbe na račun Zorana Ćirjakovića

S druge strane, Čedomir Antić poziva da se "prekine linč predavača na beogradskom Fakultetu za medije i komunikacije"

Objavljeno: 09:47h

- Sve je počelo tako što se Zoran Ćirjaković raspitivao o mom privatnom životu, onda su krenule seksističke uvrede koje je objabljivao na svom blogu i mrežama. Pravio je profile s imenima drugih žena, pojavljivao se na mestima gde su govorile, slao mejlove, a sve je to praćeno bujicom profila koji su ga podržavali - kaže Isidora Petrović.

Podsetimo, grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se javnosti pismom u kojem su navele da ih predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama.

- Nalazio je za shodno da se kreće oko radnih mesta tih žena da bi one mogle da ga sreću. To je sve eskaliralo kroz prethodne dve godine, nadale smo se da će prestati i mislile smo da smo same, žao nam je što ranije nismo objavili pismo - rekla je isidora Petrović iz Ne davimo Beograd.

Kako kaže, odlučile su da reaguju nakon što se na promociji knjige Jove Bakića desio incident.

Kada se to dogodilo, on je falsifikovao realnost, ja sam kontaktirala svaku ženu ponaosob. To su bile žene koje trpe najdrastičnije stvari, sve smo mislile proći će, pusti ga. Mi smo pročitale njegovu reakciju koja je bila tendenciozna, on je to predstavio kao sukob aktivista.. On je došao na promociju gde su bili ljudi koje je godinama proganjao. Zato smo odlučile da kažemo šta je stvarni kontekst. Problem s Ćirjakovićem nije bio političke debate, on nije kritikovao program inicijative, ništa nije postojalo sem uvreda kojima želi da dovede u pitanje našu kompetentnost i pravo da se krećemo u društvu. Kad smo se povezale shvatile smo da je sve drastičnije", navodi Petrović.

Govoreći o reakcijama institucija, ona je napomenula da se Fakultet za medije i komunikacije, na kome Ćirjaković predaje, ogradio od njegovih postupaka i dodaje da smatra da je upitno da neko ko proganje žene može da radi sa studentima.

- Niko nikome ne želi otkaz, u čitavoj ovoj agoniji sve vreme sam se nadala završiće se samo od sebe. Neće, kad je neko nasilan onda izgubite samopouzdanje.

Kaže i da su se obraćali Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, a da su razmišljali i o prijavi policiji.

- Međutim, dobili smo informacije da stvari koje on radi ne podležu krivičnoj odgovornosti. Razmišljamo da u najdrastičnijim primerima, gde dolazi do maltretiranja na internetu godinama, da može da se okarakteriše kao proganjanje.

Ona poručuje da bi volela da se pitanje ne instrumentalizuje i da se svako bori za društvo bez nasilja nad ženama.

- Da svaka organizacija proveri da li se žene u njihovim kolektivima osećaju sigurno. Važno je da žene istupaju da nasilnici ne osećaju da imaju zeleno svetlo.

S druge strane, predsednik Naprednog kluba i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Čedomir Antić pozvao je danas javnost, državne ustanove i političke stranke da prekinu, kako je naveo, linč predavača na beogradskom Fakultetu za medije i komunikacije Zorana Ćirjakovića zbog otvorenog pisma grupe novinarki i aktivistkinja koje su ga optužile za javni progon.

- Pozivam javnost u Srbiji, a posebno državne ustanove i političke stranke, da pažljivo pročitaju i analiziraju prepisku na društvenim mrežama zbog koje grupa aktivistkinja oštro napada Ćirjakovića i zahteva njegovu moralnu egzekuciju i sudski progon. Nedopustivo je da u jednoj demokratskoj i modernoj državi mnogi javno osudjuju Ćirjakovića samo na osnovu pisma protesta koje je potpisalo nekoliko osoba.

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se javnosti pismom u kojem su navele da ih Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama. Pismo su potpisale novinarke Jovana Gligorijević i Snežana Čongradin, viša naučna saradnica Adriana Zaharijević, aktivistkinje Jelena Lalatović i Isidora Petrović i profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

Antić je naveo da analiza pisanja Ćirjakovića i druge strane na društvenim mrežama pokazuje da je on kriv "zato što iznosi drugačije mišljenje i uvek strpljivo i dosledno odgovara na njihove uvrede".

- Te uvrede i progon su - za razliku od besmislenih i iz konteksta izvadjenih navoda u pismu čiji je stvarni cilj da Ćirjaković bude otpušten sa posla, moralno diskvalifikovan i ako je moguće, zatvoren - stvarni. Progon Ćirjakovića je započeo još 2006. godine, kada je u NIN-u objavio biografiju Latinke Perović. Tada su ga osobe iz kruga njegovih današnjih progoniteljki napadale čak i zato što je navodni 'psihijatrijski bolesnik - dodao je Antić.

Antić je naveo da posebno osudjuje odluku dekana Fakulteta za medije i komunikaciju Miška Šuvakovića da predavača koji radi na fakutetu na čijem je on čelu, osudi samo na osnovu navoda pisma koje je protiv njega upućeno.

- Takvo akademski nedostojno i gradjanski nemoralno držanje nismo videli još od '70-tih godina prošlog veka i Brozovog progona profesora Beogradskog univerziteta. Zbunjen sam i mobingaškom, neukusnom i neinteligentnom podrškom linču Ćirjakovića koja je stigla iz Stranke (Pokreta) slobodnih gradjana i Partije slobode i pravde - naveo je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.