NOGE SU MI U SUDOPERI, A WC ŠOLJA PORED KREVETA! Srpski studenti opisali kakve ŠUPE rentiraju u BG-u za 200 evra!
Srpski studenti opisali kakve ŠUPE rentiraju u BG-u za 200 evra!, Foto: Profimedia

HOROR!

NOGE SU MI U SUDOPERI, A WC ŠOLJA PORED KREVETA! Srpski studenti opisali kakve ŠUPE rentiraju u BG-u za 200 evra!

Dodatno iznenađenje sledi kada budući stanari odu da pogledaju prostor.

Objavljeno:

Iznajmljivanje stanova u Beogradu skuplje je za 10 i 20 odsto u odnosu na decembar 2018. godine, pokazuju iskustva iz agencija za nekretnine, a među studentima su i dalje najtraženije garsonjere i jednosobni stanovi u blizini njihovih fakulteta.

Najpristupačnije cene su od 100 do 200 evra mesečno. Na mnogim Fejsbuk stranicama i sajtovima za iznajmljivanje stanova mogu se naći raznolike ponude stanova sa privlačnim cenama, ali ne i izgledom.

Dodatno iznenađenje sledi kada budući stanari odu da pogledaju prostor.

Primera radi, oglašena garsonjera u centru grada za 150 evra se, prema iskustvu jednog studenta, pretvorila u "desetak kvadrata u kojima je sto nabijen odmah do kreveta, a unutra jedva da ima mesta da se stoji".

- Lokacija mi je odgovarala, jer je stan bio pored fakulteta, tako da mi nije mnogo smetalo što je cena visoka za tu kvadraturu. Ali kada sam ušao nisam mogao da verujem. Svuda je bilo prašine - oko tuš kabine, na prozorima, kod kreveta. A kada sam se sagao ispod kreveta, shvatio sam da on stoji na nekim daskama. Momentalno sam izleteo i krenuo da tražim novi stan - žali se jedan student. Jedno od sledećih iskustava bila je, priča on, nešto veća garsonjera, ali je u njoj "WC šolja bila odmah kraj kreveta".

Da cenu pre svega diktira lokacija, a ne izgled i opremljenost, svedoči i Marija, studentkinja jednog fakulteta u centru Beograda. Ona pod "idealnim" stanom ne podrazumeva salonac od 100 kvadrata za malo novca, nego samo "čist stan sa kuhinjskim aparatima i tehnikom koja radi".

- Pojedini stanodavci na Dorćolu smatraju da je u redu da krevet, sudopera i tuš kabina budu maltene smešteni u jednu prostoriju. Tako je na Gundulićevom vencu po ceni od 200 evra i to bez troškova režije moguće iznajmiti nešto što oglašivač naziva stanom od 17 kvadrata. Ležaj za jednu osobu, mali "predratni" radni sto, televizor koji visi sa zida, viseći delovi kuhinje, sudopera i rešo zbijeni su u jednu prostoriju. Nameštaj je koncipiran tako da, ako u krevetu spava neko malo viši, noge će mu svakako završiti u sudoperi. Na Čukarici, sa druge strane, nude se malo veći prostori, recimo do 40 kvadrata. Međutim, to su uglavnom adaptirane garaže, podrumi i sutereni, sa jednim ili nijednim prozorom. Njihove cene su od 150 do 200 evra mesečno, a prostori su mahom zapušteni ili su na veoma zabačenom mestu - kaže ona.

Mnogi vlasnici stanova na Vračaru, Dorćolu i Zvezdari, pa i u ostalim delovima grada, smatraju da je u redu za cenu od 150 do 200 evra izdaju male stanove u kojima se odmah po ulasku oseća na vlagu i buđ.

U većini tih stanova nameštaj je iz doba bivše Jugoslavije, što i ne bi predstavljalo problem da na njima ne nedostaju nožice od fotelje ili stola ili je pocepana presvlaka.

Takođe, nisu retke ni požutele zavese, nakupljeni kamenac u kupatilu i oguljeni zidovi. Dešava se da i fotografije postavljene uz oglas ne oslikavaju pravo stanje stvari, pričaju nesuđeni stanari.

Jun i jul su meseci kada jedni studenti otkazuju stanove, a drugi ih već traže za jesen, navode u agencijama za nekretnine. Iako su garsonjere i jednosobni stanovi najtraženiji, agenti savetuju da se više studenata udruži, da zajedno iznajme veći stan i podele kiriju, što je bolja i jeftinija varijanta.

Garsonjere

Garsonjere sa najnižim kirijama su 150 evra u Žarkovu ili Zemunu, na Novom Beogradu stanodavci traže najmanje 250 evra. U strogom centru kirije dostižu od 250 pa sve do 400 evra. Primera radi, za garsonjere u okolini “Beograđanke” stanodavci traže 300 evra.

Jednosobni

Za jednosobni stan od 40 do 50 kvadrata stanarima se traži najmanje 200 evra na Karaburmi i u Mirijevu, dok im je na Vračaru, Zvezdari i Voždovcu cena od 250 do 300 evra. Na Novom Beogradu ovakav stan teško je pronaći za manje od 300 evra mesečno, a u strogom centru grada za ovakve stanove traži se i 300 do 400 evra.

Dvosobni i veći

Iznajmljivanje stanova do 60 kvadrata u Zemunu košta uglavnom oko 300 evra, a na području Vračara, Zvezdare ili Novog Beograda od 350 i 400 evra. Oni koji bi da stanuju u “krugu dvojke” trebalo bi da računaju da će ih kirija izneti i do 400 evra. Ovakvi stanovi na Voždovcu u blizini Vojvode Stepe, gde je smešteno više fakulteta, koštaju i do 400 evra mesečno, dok se slični stanovi na obodima ove opštine mogu iznajmiti i upola jeftinije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.