ZARADA I DO 2.000 EVRA: Srbi, ovo su najplaćeniji sezonski poslovi na primorju
Radnici koji dolaze iz Srbije imaće priliku da ovog leta poprilično napune svoje novčanike, Foto: Printscreeen

OTKRIVAMO

ZARADA I DO 2.000 EVRA: Srbi, ovo su najplaćeniji sezonski poslovi na primorju

Istraživali smo, gde su to najpotrebniji sezonski radnici, koje struke i na koliku platu mogu da računaju za svoj posao.

Objavljeno: 12:29h

Fotografi, bariste, barmeni i kuvari ove sezone imaće prilike da zarade nešto više novca na primorskim destinacijama, budući da najbliža morska odredišta vape za sezonskom radnom snagom, te se za pojedine poslove nudi plata i do 2.000 evra.

Radnici koji dolaze iz Srbije imaće priliku da ovog leta poprilično napune svoje novčanike budući da su dve najbliže primorske destinacije, Hrvatska i Crna Gora u deficitu sa radnom snagom. Kako procenjuju poznavaoci ovih prilika, otvorene radne pozicije u najvećem broju slučajeva biti popunjene radnicima koji dolaze iz naše zemlje.

Sa druge strane Grčka nije baš toliko otvorena ka zapošljavanju nove radne snage, budući da je ekonomska kriza još uvek na snazi, te nema dovoljno posla ni za Grke, ali ipak, postoji šansa da srpski radnici pronađu posao na ovoj letnjoj destinaciji ukoliko se bave nekim od deficitarnih zanimanja.

Hrvatima potrebni kuvari

Hrvatsko primorje vapi za kuvarima i pomoćnim kuvarskim osobljem koje je u deificitu, a za angažovanje kuvara sa iskustvom Hrvati su spremni da plate između 1.800 i 2.000.

foto: Profimedia

Za posao glavnog kuvara neophodno je prethodno višegodišnje iskustvo, dok će oni koji nemaju iskustva svoju šansu moći da nađu kao pomoćni kuvari. Posao pomoćnog kuvara obuhvata sekcanje namirnica, čišćenje ribe i pružanje pomoći u radu glavnom kuvaru, a za njega radnici bivaju plaćeni oko 700 evra.

Istu sumu novca dobijaju i prodavci brze hrane i sladoleda na kioscima.

Bitna informacija za sve one koji traže posao je činjenica da hrvatski poslodavci svojim budućim radnicima obezbeđuju prijavu boravka i radnu dozvolu.

Konobari u deficitu u Crnoj Gori

Kafići, restorani i barovi u Crnoj Gori traže veliki broj radnika, te će konobari bez ili sa iskustva moći da pronađu posao u nekom od lokala na primorju. Na osnovu oglasa može se videti da se plata kreće između 400 i 500 evra.

Primorskim restoranima su takođe potrebni i kuvari, a radnici koji ispunjavaju uslove za posao kuvara, primaće platu od 1.500 evra.

Grčka u krizi, ali ipak potrebni ovi radnici

Srpski radnici koji reše da baš ove godine potraže sezonski posao u Grčkoj imaće manje šanse za zaposlenje, budući da je zbog ekonomske krize znatno smanjena potražnja inostrane radne snage. Ipak, fotografi, konobari i šankeri će imati šanse da pronađu posao.

U zavisnosti od dela primorja i ostrva na kome radnici traže posao zavisi i visina plate, te su i mesečna primanja na nekim ostrvima veća, dok na drugim manja i kreću od 1.000 do 1.500 evra.

Grčkom primorju, tj. luskuznim hotelima ove godine preko su potrebni fotografi. U zavisnosti od toga šta poslodavac zahteva od fotografa i koliko snimanja mesečno neophodno da fotograf obavi, plata se kreće od 800 evra do 1.500 koliko dobijaju fotografi koji su zaposleni u okviru lanaca velikih hotela.

Za ovaj posao neophodno je prethodno iskustvo na pozciji fotografa u hotelima, na brodovima, kruzerima i sličnom poslovnom okruženju.

Ukoliko radnici sa srpskim papirima uspeju da dobiju posao konobara za svoj mesečni angažman će zarađivati oko 1.000 evra.

Zahtevi poslodavaca

Kako bi dobili posao u Grčkoj srpski radnici moraju na visokom nivou da poznaju engleski jezik, potrebno je da imaju prethodno iskustvo u poslu za koji apliciraju.

Za sve sezonske poslove u ugostiteljskim objektima širom Jadrana neophodno je prethodno iskustvo, jer poslodavci u oglasima najčešće traže da su njihovi budući zaposleni radili već minimum dve godine.

Takođe, jako je bitno da potencijalni kandidati koji rade sa gostima znaju engleski jezik, dok je na crnogorskom primorju stavka plus ukoliko potencijalni kandidati za posao govore i ruski jezik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.