KO KOGA VREĐA, A KO KOME JAVNO PRETI DA ĆE MU SLOMITI PRSTE? Novi srpski skandal, umešani novinari i intelektualci
Žene godinama na meti Ćirijakovićevih uvreda, Foto: Beta/Yotube/Printscreen/Youtube/Printscreen/minibookvica/Beta/Miloš Mišković

TEŠKE REČI

KO KOGA VREĐA, A KO KOME JAVNO PRETI DA ĆE MU SLOMITI PRSTE? Novi srpski skandal, umešani novinari i intelektualci

Novinar Zoran Ćirjaković na jednoj strani, na drugoj šest potpisnica apela da ih se zaštiti od njega

Objavljeno: 09:43h
Jovana Korica

Jovana Gligorijević, pomoćnica glavnog urednika nedeljnika "Vreme", Adriana Zaharijević, viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Snežana Čongradin, novinarka lista Danas, kao i Jelena Lalatović, aktivistkinja i profesorka jezika i književnosti, odnosno Isidora Petrović, aktivistkinja Ne da(vi)mo Beograd, te istoričarka Dubravka Stojanović, redovna profesora Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, danas su istupile javno, jer su, kako tvrde, u dužem vremenskom periodu izložene uvredama Zorana Ćirijakovića, profesora i novinara.

U saopštenju za medije njih šest navode kako su "žene prisutne u javnoj sferi koje su u dužem vremenskom periodu izložene proganjanju, nasilju na društvenim mrežama i seksističkim uvredama Zorana Ćirjakovića, predavača na Fakultetu za medije i komunikacije."

Ćirijaković je, kako tvrde, u različitim trenucima tokom prethodne tri godine targetirao svaku od njih vređajući im dostojanstvo seksističkim uvredama, diskreditovanjem njihovog rada i sposobnosti, često na rodnoj osnovi, i to na društvenim mrežama, u tekstovima koje je objavljivao na svom blogu, u medijima za koje piše i tokom nastupa u televizijskim emisijama.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

- Nastojao je da sazna informacije iz naših privatnih života da bi ih zatim objavljivao u svojoj zlonamernoj interpretaciji. Nekima od nas je slao neželjene e-mail poruke, pozivao autor/ke emisija u kojima je trebalo da gostujemo da nas "opozovu", pravio profile na društvenim mrežama koristeći naša imena i fotografije, praktično se, na taj način, lažno predstavljajući u ime nekih od nas. I dan-danas, na svom blogu i (nedavno deaktiviranom) Tviter nalogu objavljuje naše fotografije stavljajući ih u podsmešljiv ili uvredljiv kontekst, organizujući onlajn hajke na nas. Pojavljivao se na događajima na kojima smo javno nastupale i pokušavao da isprovocira našu reakciju - navodi se u saopštenju ovih žena.

U nastavku se navodi kako "Zoran Ćirjaković ne štedi reči ni kada su u pitanju muškarci sa kojima se ne slaže i čiji rad i mišljenje ne odobrava", te kako su argumenti koje koristi po pravilu ad hominem, ponižavajući i ispod svakog pristojnog nivoa polemike.

- Međutim, odsustvo polemičkog duha pretače se često u izravno vređanje kada su u pitanju njegove neistomišljenice. S obzirom na tip i učestalost uvredljivih izjava o svakoj od nas, mišljenja smo da je reč o strateškom zastrašivanju i zlostavljaju žena u javnom prostoru - stoji u saopštenju za javnost.

foto: Printscreen/Youtube/TeslaVision.TV

Gore pomenuta grupa žena, navodi i kako je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal obavešteno o pojedinim ispadima Zorana Ćirjakovića, ali da nikada nije reagovalo.

Ćirijaković, kako tvrde ove žene, nikada nije imao nikakav privatni ili poslovni sukob ni sa jednom od njih. Neke od njih poznaju ga vrlo površno, a neke ga, kako kažu, nisu srele nikada u životu.

Sve njih zbližilo je isto iskustvo i izloženost napadima Zorana Ćirijakovića. Do tada se ni sve one međusobno nisu poznavale. Strah, poniženje, ali i psihološke posledice navele su ih "da ne zatvaraju oči u nadi da će ovo virtuelno nasilje proći samo od sebe". U saopštenju, takođe, upućuju poziv svim ženama koje su imale ili imaju slično iskustvo da ne ćute i da ga ne ignorišu.

- Ni mi se nismo međusobno sve poznavale dok nismo postale njegove mete. Upoznale smo se kada smo osetile potrebu da razmenimo iskustva. Tada smo zaključile da smo sve u nekom trenutku zbog njegovog ponašanja bile zaplašene, da smo se osećale javno ponižene, a neke od nas imaju psihološke posledice usled višegodišnjeg uznemiravanja, za šta postoje medicinski dokazi. Zajedno, odlučile smo da ne zatvaramo oči u nadi da će ovo virtuelno nasilje proći samo od sebe, čime bismo ga normalizovale i učinile prihvatljivim. Zajedno, odlučile smo da o tome progovorimo i da na taj način upozorimo druge žene na mogućnost da i same mogu postati žrtve virtuelnog progona i verbalnog linča kojem smo bile izložene. Zajedno, odlučile smo da pozovemo sve žene u javnom prostoru koje trpe ovakve oblike nasilja da ne ćute i da ga ne ignorišu. Zajedno, odlučile smo da poručimo svim ženama koje ovo trpe da nisu same. Svaka od nas je mislila da je sama dok o tome nismo međusobno progovorile - napisala je grupa ovih žena.

ZAŠTO SU BAŠ SAD ODLUČILE DA REAGUJU?

Pre nekoliko dana, kako navode žene koje su bile na meti Ćirijakovićevih uvreda, na promociji knjige profesora Jova Bakića, u prisustvu većeg broja ljudi Ćirjakoviću je upućena "jedna jedina verbalna pretnja upravo zbog serijskog maltretiranja" jedne od njih, a "taj je incident u Ćirjakovićevoj interpretaciji odmah našao put do medija".

- Sasvim je razumno očekivati da će ovaj nasilnik, neko ko se godinama nepristojno, voajerski, nedostojanstveno, ali i sasvim agresivno ophodio prema različitim osobama u javnosti – sada ispasti žrtva. Ne treba da se zavaravamo. To je tipično, udžbeničko ponašanje, a govori mnogo i o tome koga i zbog čega mediji glavnog toka hoće i mogu da podržavaju. Zoran Ćirjaković je osoba koja je za sobom ostavljala ovakve tragove – a to nisu tragovi žrtve, već nasilnika:

Nadam se da će i tu smradušu držati namerno u srušenoj zgradi bez zidova i prozora na nišanu snajpera druge strane, da će joj repetirati pušku dok joj cev na čelu, da će joj pijani vojnici sa ček pointa pucati za jugom koji vozi, pa nek guta njen rivotril to mizerno govno - navodi se u saopštenju.

foto: Privatna arhiva

U zaključku navode kako neće dozvoliti da mediji naprave "žrtvu od nekoga ko se godinama iživljava nad njima".

Podsetimo, lavina događanja, a povezana sa likom i delom Zorana Ćirijakovića započela je nakon sukoba sa, kako je upravo on napisao dve žene, a potom i jednim momkom po imenu Saša, koji mu je uputio pretnje.

- Posle dve žene, prišao mi je gospodin, koji se predstavio kao Saša, sa očitom namerom da me udari. Rekao je da zna gde stanujem i da će me prebiti. Pa da će me, kada se oporavim, ponovo prebiti i zatim da će mi lomiti "prstiće" sve dok ih ne polomi toliko da ne mogu da pišem - napisao je u tekstu Ćirijaković.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Sašom Dragojlom, kako bismo čuli i njegovu stranu priče.

- Pored svih značajnih tema jezivo je što se mediji uopšte bave psihopatologijama Zorana Ćirjakovića i njegovim manipulacijama. Verbalni sukob koji se dogodio između nas dvojice nema nikakve veze s našim političkim ili bilo kakvim drugim razlikama niti s, taman posla, Jovom Bakićem, već s tim što je Ćirjaković sistematski godinama kroz tekstove, fejsbuk postove i tvitove seksistički vređao i ponižavao moju devojku, iako je uopšte lično ni ne poznaje. Ispostavilo se da ona nije jedina i da je Ćirjaković godinama još brutalnije maltretirao i proganjao druge žene u našem javnom prostoru. Ćirjaković je uz par svojih botova i s gomile svojih lažnih profila (što dovoljno govori o kakvoj se osobi radi) fabrikovao čitav događaj s promocije knjige Jove Bakića i predstavio ga kao nekakav politički napad na njegov lik i delo. Bio je toliko jadan, bedan i zao da je izbrisao činjenice, a to je da je majka moje devojke prvo prišla njemu, a nakon toga i moja devojka da spreči incident. Tek tada sam ja prišao kako bi ih zaštitio od višegodišnjeg napasnika. Nikakog fizičkog sukoba nije bilo, već verbalnog i to u žestokom afektu - rekao je Saša Dragojlo za Espreso.co.rs i doda kako se to u objavama Ćirijakovića nigde ne pominje.

- Uvek ću štititi osobe koje volim od ovakvih ljudi, a mislim da bi to uradio i svaki normalan i dostojanstven čovek. Sramno je što se mediji uopšte bave nebulozama i fabrikacijama Zorana Ćirjakovića i daju prostor iskompleksiranom i agresivnom ženomrzcu koji je lični sukob pokušao da pretvori u sveopšti kvazipolitički napad na njega i njegovu nebitnost - zaključuje Dragojlo.

Reakciju Zorana Ćirjakovića, uprkos brojnim pokušajima, do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo.

Bonus video:

Ana Stevanović, Stranka slobode i pravde


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.