20 ZEMALJA PRIZNAJE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE SRBIJE: Da biste se lečili u inostranstvu TREBA VAM SAMO JEDAN PAPIR
Zdravstveno osiguranje možeteda upotrebite u 20 zemalja, Foto: Nemanja Pančić

morate da znate

20 ZEMALJA PRIZNAJE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE SRBIJE: Da biste se lečili u inostranstvu TREBA VAM SAMO JEDAN PAPIR

Iako je procedura izdavanja ovog obrasca besplatna, ona nije baš jednostavna

Objavljeno:

Da bi osigurana lica ostvarila pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima zaključene sporazume, potrebno je da pre polaska na put pribave dvojezični obrazac

Sezona godišnjih odmora uveliko je u toku, mnogi pred letovanje, za ne daj bože, uplate i zdravstveno osiguranje. Međutim, većina građana još ne zna da za neke zemlje u kojima naši ljudi često borave nije potrebno plaćati ovu uslugu jer Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga sa čak 20 zemalja!

Samo hitna pomoć

To znači da svi koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, ukoliko kao turisti borave u nekoj od tih zemalja, mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO. Ukoliko putujete u Austriju, Poljsku, Belgiju, Rumuniju, BiH, Slovačku, Bugarsku, Francusku, Veliku Britaniju, Holandiju, Italiju, Hrvatsku, Luksemburg, Crnu Goru, Mađarsku, Češku, Makedoniju, Sloveniju, Nemačka i Tursku, ne morate uplatiti nekoj agenciji polisu zdravstvenog osiguranja.

Kako je objašnjeno na sajtu RFZO, osiguranici ili građani kojima su overene zdravstvene knjižice tokom boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite samo u slučaju hitne medicinske pomoći.

Šta plaćate iz svog džepa:

- lečenje alergije - lečenje prehlade - saniranje ogrebotina - vađenje ježevih bodlji

- Da bi oni ostvarili pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, u zemljama sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o socijalnom osiguranju, potrebno je da pre polaska na put pribave takozvani dvojezični obrazac, osim za Poljsku i Veliku Britaniju, za koje su potrebni samo dokaz o osiguranju i putna isprava - navodi se na sajtu RFZO.

Počnite na vreme

Iako je procedura izdavanja ovog obrasca besplatna, ona nije baš jednostavna, pa ćete čekati na nju nešto više od tri nedelje. Kako navode nadležni, najpre u filijali RFZO preuzimate obrazac potvrde o svom zdravstvenom stanju, sa njim odlazite kod izabranog lekara, koji će na osnovu vašeg kartona upisati tražene podatke. Potom, overen i popunjen obrazac predajte nadležnoj lekarskoj komisiji RFZO, koja daje svoje mišljenje i ocenu.

Imate pravo na pomoć u slučaju:

- infarkta - virusne infekcije - trovanja hranom - stomačne i neurološke nevolje - kolapsa, sunčanice, zapaljenskih procesa disajnih puteva i pluća - preloma ekstremiteta - akutne zubobolje

Ukoliko niste ništa od ovoga obavili, a koristili ste zdravstvene usluge, imate pravo na nadoknadu troškova, ali uz svu neophodnu dokumentaciju koju zahteva RFZO.

Treba naglasiti i da sa potvrdom RFZO ili polisom osiguranja, u inostranstvu može da se dobije samo hitna medicinska pomoć. Iako Srbi najčešće borave u Grčkoj, naša država nema sklopljenu ovu vrstu sporazuma, pa se za boravak u toj zemlji ipak preporučuje polisa osiguranja.

Ovu dvojezičnu potvrdu, koja važi 90 dana, dobijate samo u slučaju da ne bolujete ili niste bolovali od akutnih i hroničnih bolesti u akutnoj fazi u poslednjih 12 meseci. Ukoliko dobijete potvrdu nakon dolaska u neku od ovih zemalja, potrebno je da dvojezični obrazac priložite nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja na overu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.