PAO DOGOVOR DRŽAVA SUKCESORA SFRJ! Poznato je šta je tu SRBIJA DOBILA (FOTO)
Srbiji su dodeljeni objekti stalne misije pri UN u Ženevi, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Politika

PAO DOGOVOR DRŽAVA SUKCESORA SFRJ! Poznato je šta je tu SRBIJA DOBILA (FOTO)

Na sastanku predstavnika država sukcesora bivše SFRJ odlučeno je da se Srbiji dodele objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju.

Objavljeno:

Mešoviti komitet za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije) održao je sastanak 2. i 3. jula u Beogradu.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda – uključujući i raspodelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbiji su dodeljeni objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju.

Odluka o raspodeli, odnosno dodeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta takve vrste nakon više od 7 godina.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene su izmene i dopune liste iz Dodatka Aneksa B u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa tzv. "novopronađene" imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana u Dodatku Aneksa B. Pomenute odluke predstavljaju prve odluke Mešovitog komiteta ovakve vrste.

Mešoviti komitet je konstatovao da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u Njujorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (ambasada/rezidencija) uspešno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela tzv. velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi, a doneta je i odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, održaće se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ - Bosne i Hercegovine (Adnan Hadžikapetanović), Republike Hrvatske (Petar Uzorinac), Republike Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Republike Slovenije (Damjan Bergant) i Republike Srbije (Veljko Odalović).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.