U OVOM SRPSKOM GRADU GRAĐANI KOLABIRAJU U BUSEVIMA! Nadležni kažu da ne moraju da pale klime! I NE, TO NIJE BEOGRAD
Vrućina u Nišu, Foto: Dragana Udovičić

saznajemo

U OVOM SRPSKOM GRADU GRAĐANI KOLABIRAJU U BUSEVIMA! Nadležni kažu da ne moraju da pale klime! I NE, TO NIJE BEOGRAD

Trenutno je na niškim ulicama oko 45 odsto vozila u gradskom prevozu bez klime

Objavljeno:

Niš je ovih dana među najtoplijim gradovima u Srbiji, a u utorak je sa izmerenom temperaturom od 35 stepeni u hladu bio najtopliji grad u zemlji. I dok paklena vrućina "ubija" sve pred sobom, čini se da je najteže Nišijama koji koriste gradski prevoz jer u mnogim autobusima se ne uključuje klima.

Ljudi se "kuvaju", neki kolabiraju, pojedini posle nekoliko stanica radije biraju da pešače.

- Situacija je trenutno na štetu putnika jer prevoznici rade po ugovoru koji je sklopljen 2014. godine po kome prevoznici nisu u obavezi da uključuju klime u autobusima, mada su bili u obavezi da konkurišu sa klimama u vozilima - kaže Ivan Cvetković iz Direkcije za javni prevoz. „Zbog toga Direkcija trenutno nema nikakve ingirencije kada se radi o kaznama za prevoznike, niti možemo da ih nateramo da uključe klime“.

Trenutno je na niškim ulicama oko 55 odsto vozila u gradskom prevozu sa klimom, kako prenose beogradski mediji.

- Činimo sve što je u našoj moći da prevoznici uključuju klime. I pre početka letnje sezone uputili smo nekoliko dopisa prema prevoznicima da ispoštuju sugrađane i da im olkašaju prevoz uključivanjem klima u udarnim terminima od 12 do 16 sati kada su velike vrućine - dodaje Cvetković.

Cvetković dodaje da Direkcija svakodnevno šalje kontrolore kako bi i oni uticali na prevoznike da uključuju klime.

- Kontrolori upozoravaju vozače i da otvaraju prozore i luftere u vozilima koje autobusi imaju. Bukvalno činimo sve da korisnicima javnog prevoza olakšamo sizuaciju u ovim vrelim danima - naglašava Cvetković.

Na "pritisak" kontrolora prevoznici kažu da po ugovoru nisu u obavezi da uključuju klimu, ali će uskoro, ili bar za iduću godinu i ovaj problem biti rešen.

- Direkcija je uvidela sve nedostatke postojećeg ugovora i za naredni period kada bude stupio na snagu novi njima će biti predviđeno da vozilo neće moći da izađe na liniju ukoliko nema klimu i ukoliko je ne uključuje u određenim periodima - zaključuje Cvetković

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.