DEVOJČICA (4) IZ VRANJA DOBIJA VEŠTAČKU RUKU: Ovako ona izgleda (FOTO)
Ovako ona izgleda, Foto: Media centar FTN

divne vesti

DEVOJČICA (4) IZ VRANJA DOBIJA VEŠTAČKU RUKU: Ovako ona izgleda (FOTO)

Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari

Objavljeno:

Devojčica (4) iz Vranja dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Rukovodilac laboratorije Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega iz laboratorije Zenica, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme "Enabling the future".

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3D štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova.

foto: Media centar FTN

Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.

Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, kaže da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje.

- Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje - rekao je Movrin.

BONUS VIDEO: Ana Stevanović za Espreso o svim temama

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.