SRBIJA IMA KOMITET ZA RAZVOJ SVEMIRSKOG PROGRAMA?! Mnogi su ismejali ovu VEST koja je TAČNA! EVO O ČEMU SE RADI
SRBIJA IMA KOMITET ZA RAZVOJ SVEMIRSKOG PROGRAMA, Foto: profimedia, ilustracija

SVI SU SE NAŠLI U ČUDU

SRBIJA IMA KOMITET ZA RAZVOJ SVEMIRSKOG PROGRAMA?! Mnogi su ismejali ovu VEST koja je TAČNA! EVO O ČEMU SE RADI

Iako mnogi na društvenim mrežama misle da je u pitanju šala, radi se o pravom Komitetu za razvoj svemirskog programa, i to u Srbiji!

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Nakon što se u jednoj grupi na Fejsbuku pojavila fotografija koverte na kojoj je pisalo da je primalac pošte, "Komitet za razvoj svemirskog programa", započeta je lavina komentara. Najviše onih koji su ismejali celu priču, ali i onih koji misle da je u pitanju "fake news".

Naime, nikome nije bilo jasno odakle Srbiji "ovakav komitet".

foto: Printscreen

Ipak, kada grupa entuzijasta i zaljubljenika u antene, rakete i satelite, udruži snage, rezultati mogu da iznenade.

Upravo, ova ekipa koja je okupljena oko Komiteta za razvoj svemirskog programa Srbije uspela je da našu zemlju "upiše" među retke koji će se uskoro upisati u prvu svemirsku misiju u istoriji.

U italijanskom gradu Bergamu 16. avgusta 2018. godine potpisan je ugovor između Komiteta i kompanije GP Advanced Projects iz oblasti svemirskog inženjeringa, odnosno, o saradnji u FEES (Flexibile Experimental Embedded Satelite) programu. Tako će od 1. kvartala 2020. godine Srbija zvanično imati svoju misiju u svemiru, lansiranjem satelita FEES u nisku Zemljinu orbitu - rekao je Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa.

- Visina je 575km, a orbita je SSO (Sun Synchronius Orbite). Sve će biti izvedeno ruskom raketom "sojuz" s kosmodroma "Bajkonur" u Kazahstanu ili "Vastočni" u Rusiji. Italijanska strana se obavezala da će finansirati i izraditi taj satelit, a mi smo u obavezi da uspostavimo mrežu zemaljskih stanica na globalnom nivou, tačnije, da imamo funkcionalnu najmanje jednu zemaljsku stanicu na svakom kontinentu osim Antarktika, uz pokrivanje svih troškova. Kako ističe Radosavljević, ova zajednička italijansko-srpska misija uz rusku podršku omogućiće Srbiji da podatke koje šalje FEES satelit prima mnogo češće nego da je u upotrebi samo zemaljska stanica u Srbiji ili Italiji. Ovaj satelit ima više GPS uređaja, antena, senzora i kamera, namenjenih raznim vrstama testiranja. - FEES satelit, čiji je form factor 0.3U, pored podataka važnih za Italiju, slaće podatke koji se tiču samo naše zemlje, odnosno, koje smo mi definisali kao neophodne i na koje zadržavamo sva prava, rekao je Dušan i dodao da je u ovom trenutku FEES satelit u fazi završnog testiranja, dok je mreža zemaljskih stanica infrastrukturno postavljena i predstoji testiranje i softversko umrežavanje.

Miloslav Miškar, koji vodi hardverski deo FEES programa, odnosno, sve što se tiče antena i komunikacija kako sa satelitima tako i sa međunarodnom svemirskom stanicom, kaže da se intenzivno radi na poboljšanju tehničkih karakteristika naše opreme. - Sprovodili smo dodatna testiranja pre nego što smo našu glavnu zemaljsku stanicu u Novom Sadu i našu bekap zemaljsku stanicu na Aerodromu "Veliki Radinci" dodali SATNOGS mreži koju vode Grci. Za potrebe FEES satelita naše zemaljske stanice biće potpuno funkcionalne za telekomandu, odnosno za donjnlink i uplink. Ovim je Srbija dospela među retke zemlje koje će imati ovakvu mrežu, a ona može biti upotrebljena i za druge satelite, odnosno misije. On je istakao kako je važa činjenica da smo dobili pravo da koristimo italijanske podatke, prvenstveno za nastavak razvoja kapaciteta u Srbiji u oblastima obrazovanja, infrastrukture, pa i nacionalnih projekata.

- Srbija je na međunarodnom nivou prepoznata kao potencijal jer je uz podršku, pomoć i razumevanje prijatelja Komitet napravio naš satelit, to jest satelit s našim pasošem, klase FEMTO koji će, ubrzo nakon početka realizacije FEES programa biti spreman za lansiranje, dodao je.

Takođe, zahvaljući saradnji s Aeroklubom Sremska Mitrovica na ovom aerodromu se sprovode operativno-tehničke aktivnosti Komiteta iz svemirskog inženjeringa, ali i one vazduhoplovno-raketne i komunikacione. Među važnim projektima je i Program WQM (Water Quality Management), odnosno sistem monitoringa kvaliteta površinskih voda u realnom vremenu i sistem ranog upozoravanja, čiji smo mi takođe autori.

- Ovo je jedan od aplikativnih programa, poput programa UNITY, koji vodi Željko Kalem. Program UNITY predstavlja odgovor na sve veću potrebu pojedinaca i grupa za lakšim pristupom svemiru, kako bi se postigao održiv napredak u njihovom radu i razvoju ove oblasti. Tehnički, program UNITY baziran je na CubeSat standardima, i omogućava jeftino lansiranje satelita u različite orbite, objasnio je.

Sve o Komitetu za razvoj svemirskog programa Srbije možete pročitati OVDE.

Podsećamo, u svetu postoji 167 svemirskih agenicja. Argentina na primer ima dve. A samo tridesetak drzava nema svemirsku agenciju, među kojima je i Srbija ali zato ima 116 drugih agenicja, dok Nemacka ima samo 8. Isto tako Srbija je medju tridesetak ili manje država koje nisu članice STO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.