OD OVOGA SMO SVI STRAHOVALI! Virus Zapadnog Nila STIGAO U SRBIJU
Komarci kao pokretači virusa, Foto: Profimedia

povedite računa

OD OVOGA SMO SVI STRAHOVALI! Virus Zapadnog Nila STIGAO U SRBIJU

Virus Zapadnog Nila ove godine je prvo potvrđen u komarcima u drugoj nedelji juna na teritoriji opštine Pančevo

Objavljeno: 01.07.2019. 12:33h
  • 29

Širi se virus groznice Zapadnog Nila po Srbiji! Najnoviji izveštaji ukazuju da su komarci koji nose uzročnika te infekcije pronađeni u Somboru i Subotici, a prethodno je on nađen u komarcima u Pančevu.

Prema objavljenim informacijama, a na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, virus Zapadnog Nila ove godine je prvo potvrđen u komarcima u drugoj nedelji juna na teritoriji opštine Pančevo, a u trećoj nedelji istog meseca u komarcima na teritorijama opština Sombor i Subotica.

Građani vojvođanskih opština, ali i cele Srbije poslednjih nedelja vode veliku bitku s komarcima, kojih nikad nije bilo više, a isto je i u Somboru.

Kako piše RTV, merenja prisustva komaraca rađena su na pet lokacija u gradu.

Dr Jelena Zelić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor rekla je da prisustvo virusa u lokalnim komarcima možemo da očekujemo tokom cele ove sezone. Ona je objasnila da je za najezdu komaraca odgovorna kombinacija velike količine vlage i toplote, što dovodi do njihovog brzog razmnožavanja.

Čuvajte se

Groznica Zapadnog Nila pripada grupi vektorskih, prirodnožarišnih zoonoza. Virus koji izaziva ovo oboljenje se održava u prirodnom ciklusu između brojnih vrsta ptica selica i komaraca. Glavni vektor, to jest prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, to jest takozvani slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila s njega dalje ne prenosi. Građanima se preporučuje da u svojim dvorištima kose travu, uklone sve posude sa stajaćom vodom i da koriste zaštitne kreme kako bi se koliko-toliko zaštitili od komaraca.

Bonus video:

(Espreso.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media