700.000 SRBA NEMA U VILICI NIJEDAN JEDINI ZUB! Srpski ZUBAR otkrio je jezivu istinu koliko smo PRLJAVI
Zubar, ilustracija, Foto: Nebojša Mandić/ Ilustracija

OVO JE HOROR!

700.000 SRBA NEMA U VILICI NIJEDAN JEDINI ZUB! Srpski ZUBAR otkrio je jezivu istinu koliko smo PRLJAVI

Užasno...

Objavljeno:

Oko 700.000 građana Srbije nema u vilici nijedan jedini zub, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" ukazujući na ozbiljan problem oralne higijene jedne nacije koja preti da postane krezuba, bezuba ili nešto treće što ostavlja ljude bez zdravlja i osmeha.

Zašto u državi u kojoj stranci masovno dolaze, posebno preko leta, da popravljaju zube, prevashodno zbog povoljne cene, ali i stručnosti stomatologa, imamo ozbiljan zdravstveni problem s domaćim stanovništvom? Da li možda tih 700.000 ljudi nije imalo sredstva da pokrije troškove popravke, koji su toliko povoljni za strance i gastarbajtere ili prosto nisu održavali oralnu higijenu, odnosno nisu prali zube svaki dan, kao što to čini 60 odsto građana prema podacima istog Istraživanja "Batuta"?

Doktor stomatologije Biljane Glavaš Trbić, koja je radila u manjim, ali i većim mestima u Srbiji, u državnoj i privatnoj praksi, smatra da je strah jedna od najčešćih aoscijacija na zubara.

Većini pacijenata je bol ili otok glavni uzrok dolaska u ordinaciju.

- Neretko se dešava da, kad stišamo bol, pacijenti više ne dođu na nastavak terapije, a inicijator sledećeg susret je ponovni bol, ili otok kada je terapija komlikovanija, a i skuplja. Dešava se da nekad menjaju stomatologe jer osećaju sramotu zbog nedolaska.

U državnim ustanovama je vađenje zuba jako česta usluga, između ostalog i iz uverenja pacijenata da je to najeftinije rešenje.

- Pitaju koliko šta košta, pa se opredele za najjeftiniju opciju, a to je uglavnom vađenje zuba. Moram da podsetim da i samo vađenje zuba nije besplatno, čak često isto košta i državno i privatno, a dugoročnije gledano može biti i skuplje od drugih zahvata. Bezubost izaziva loše žvakanje, pa se javljaju i problemi sa varenjem, zadahom, problemi u govoru, bolovi u viličnom zglobu, u uhu i tako ometaju dnevne aktivnosti i odmor, i tako vrlo brzo dovode do potrebe za zakazivanje pregleda kod lekara drugih specijalnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.