MI NISMO PROSTITUTKE IZ PARKA! Major Helena za ESPRESO o borbi LGBT osoba koja TRAJE (VIDEO)
Major Helena, Foto: Espreso.co.rs

SA PARADE PONOS SRBIJE

MI NISMO PROSTITUTKE IZ PARKA! Major Helena za ESPRESO o borbi LGBT osoba koja TRAJE (VIDEO)

"Mi želimo samo da budemo priznati"

Objavljeno:

U Beogradu je u 11h počela peta parada "Ponos Srbije" pod sloganom "Borba još uvek traje - pridruži se!" u Pionirskom parku. Među istaknutim aktivistima za prava trans osoba je već dobro poznata Major Helena, koja se ne libi da otvoreno priča o svom iskustvu i problemima zajednice. U izjavi za Espreso.co.rs, ona se osvrnula na napretke koje je Srbija ostvarila u ostvarivanju prava trans osoba, te pojasnila i stalne nedoumice koje prate njen identitet.

"Od 1. januara je zvanično stupio na snagu zakon izmenama i dopunama zakona o matičnim knjigama, koji prati pravilnik koji tačno reguliše kako se to radi, tako da transrodne osobe više ne moraju da se podvrgnu operaciji, već je dovoljno godinu dana hormonskog tretmana. Sa tom potvrdom trans osoba može da promeni odliku pola u matičnim knjigama, svoje lično ime, i da funkcioniše u rodu u kome se stvarno oseća, što je veliki napredak u depatologizaciji trans osoba", pojašnjava dostignuća države Major Helena.

"Ove godine je i Svetska zdravstvena organizacija, 25. maja, donela odluku da se trans identiteti brišu sa spiska mentalnih bolesti, tako da je i to još jedan veliki korak u depatologizaciji. Ostaje samo da Srbija, kao članica Svetske zdravstvene organizacije, to implementira u svoje zakonodavstvo i institucije za šta je rok 2022. godina", kaže ona.

Major Helena se još jednom osvrnula na česte zabune koje prate njen rodni identitet. "Ja nikad nisam bio transrodna osoba. Da neke pojmove razlučimo - transrodne osobe žive i oblače se protivno društvenim normama koje su određene za njihov pol. Transseksualne osobe idu na to da promene svoje telo putem operacije. U momentu operacije ja sam bila transseksualna osoba, a sada sam žena sa trans iskustvom".

Ona je dodala: "Neko je morao da bude prvi i da kaže 'dosta, mi postojimo, nismo mi kao što nas nazivate - seks radnice iz parka'. Mi smo ljudi sa svojim problemima koji su veliki, ali smo psihički stabilne osobe i možemo da doprinesemo društvu. Mi želimo samo da budemo priznati".

BONUS VIDEO: Predrag Azdejković o Paradi "Ponos Srbije" (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.