OTIŠLI SMO NA SAJAM NAORUŽANJA I VIDELI SMO NAJSAVREMENIJE BOJEVE GLAVE! Ono što smo tamo videli PAMTIĆEMO ZAUVEK
Novinarka Espresa u obilasku "Partnera 2019", Foto: Espreso.co.rs

iz prve ruke

OTIŠLI SMO NA SAJAM NAORUŽANJA I VIDELI SMO NAJSAVREMENIJE BOJEVE GLAVE! Ono što smo tamo videli PAMTIĆEMO ZAUVEK

Evo kako smo se proveli...

Objavljeno: 07:04h

Despot, Lazar, Miloš, Nora... Ne, to nisu imena mojih novih drugara, to su nazivi najsavremenijeg oružja koje sam danas isprobala na 9. po redu Sajmu naoružanja u Beogradu.

U Beogradu je ove godine održan 9. po redu Sajam naoružanja i vojne opreme - "Partner 2019". Na sajmu je učestvovalo preko 100 izlagača, od čega je njih 30 bilo iz inostranstva.

Beogradski sajam traje četiri dana, a održava se svake druge godine krajem juna, što se ove godine tiče prva tri dana bila su namenjena samo poslovnim posetiocima, dok je poslednji dan - 28. jun bio rezervisan i za publiku.

Ekipa Espresa bila je na licu mesta ne bi li svojim čitaocima pružila bolji uvid u sam program sajma, prikazala novu vojnu opremu, kao i prenela verodostojniji doživljaj svima koji nisu bili u mogućnosti da sajam posete.

foto: Espreso.co.rs

Na Partneru smo zatekli mnoge domaće, ali i inostrane članice izlagača iz sledećih zemalja: Bosne i Hercegovine - Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, Češke Republike, Belorusije, Slovačke Francuske, Austrije, Švajcarske, Finske, Švedske, Nemačke, Italije, SAD, Danske, Velike Britanije kao i brojne visoke strane delegacije.

Svi izlagači su bili krajnje ljubazni prema posetiocima, među kojima je bio i veliki broj dece, a koja su bila fascinirana tenkovima i helikopterima, mada ni novinari Espresa nisu bili ništa manje oduševljeni programom.

Kada govorimo o vojnom transportu, posebno o vazdušnom - Srbija će ove godine imate 15 helikoptera.

1 / 5 Foto: Espreso.co.rs

Pored vazdušnog, postoje i noviteti u drumskom saobraćaju u vidu novih tenkova, oklopnih vozila, četvorotočkaša i sl. Vojnici Srbije dozvolili su nam uz pratnju da uđemo u neka od vozila ne bismo li imali potpuniji doživljaj. Zaista je bilo interesantno videti sva vozila i na trenutak isprobati i poistovetiti se sa vojnicim i njihovim zaduženjima.

1 / 6 Foto: Espreso.co.rs

Najviše pažnje privuklo nam je vozilo nazvano "Despot". Prototip oklopnog vozila "Despot", prvi put je predstavljeno 9. januara, potom je usavršeno i izmenjeno čak 52 puta, a među izmenama su najznačajnije one funkcionalne, poput rampe za ulazak preko oružarnica, pa sve do otvora za evakuaciju.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Što se tiče samog naoružanja izlagači su nam izašlli u susret i pokazali na koji način se oružje pravilno drži i koristi, i nekoliko puta nas upozorili da se cev nikada ne usmerava u pravcu u kom ima ljudi. Primetili smo da određene puške nisu ni malo lake za držanje, pa smo se zapitali kako li naši vojnici izdržavaju svu težinu tereta na vojnim vežbam, jer nama zaista nije bilo lako.

1 / 7 Foto: Espreso.co.rs

Svrha ovog sajma je predstavljanje naoružanja i vojne opreme iz celog Sveta, kao i prikazivanje novih složenih artiljerijskih i raketnih sistema, savremene municije, borbenih oklopnih vozila, elektronske opreme, lakih aviona, novih radara, i sl. Ako ste ljubitelj oružja i savremene tehnologije, ili ste prosto laik koji želi da sazna više, onda ovaj sajam nikako nemojte propustiti, jer vam garantujemo lep provod, mnoštvo novog znanja kao i mogućnost da budete među prvim ljudima koji su videli i "oprobali" najnoviju vojnu opermu naše vojske.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.