PLJUŠTE KAZNE KAO OD ŠALE! U ovom SRPSKOM GRADU ko ne očisti za PSOM ili ubere CVET, PLATIĆE 200 EVRA!
Ilustracija / Novi Sad, Foto: Nebojša Mandić

da li ste znali?

PLJUŠTE KAZNE KAO OD ŠALE! U ovom SRPSKOM GRADU ko ne očisti za PSOM ili ubere CVET, PLATIĆE 200 EVRA!

Najniže kazne u iznosu od 8.000 dinara platiće građani koji na određenim objektima ne istaknu natpis “Čuvaj se psa”, kao i oni koji izvode pse na javne zelene površine koje nisu za to predviđene

Objavljeno:

Kazne za komunalne prekršaje u Novom Sadu povećane su do zakonskog maksimuma, odlučili su odbornici Skupštine grada. Tako su pojedine kazne povećane i do pet puta, piše "Blic".

Predložene izmene gradskih odluka, između ostalog, predviđaju kazne od 25.000 dinara, ili oko 200 evra, za građane koji vode pse i mačke bez povoca, ne čiste izmet ljubimaca s javnih površina, ne nose pasoš za ljubimce, te nemaju kod sebe kese za izmet ili uvode životinje u javni prevoz bez odgovarajućih transportera.

Najniže kazne u iznosu od 8.000 dinara platiće građani koji na određenim objektima ne istaknu natpis “Čuvaj se psa”, kao i oni koji izvode pse na javne zelene površine koje nisu za to predviđene.

Kazne će sa 8.000 na 25.000 biti povećane i za pranje vozila na javnim površinama, te za nepropisno parkiranje na zelenim površinama. Maksimalne kazne propisane su i za stvaranje divljih deponija, bacanje otpada van kanti i kontejnera, njihovo premeštanje, uništavanje dečjih igrališta, gradskog mobilijara, branje cvetova i plodova s drveća na javnim površinama, loženje vatre, paljenje stabala, uvođenja životinja na plažu Štrand, loptanje van obeleženih mesta na plaži i slično.

Za pravna lica za određene prekršaje kazne su povećane sa 30.000 na 150.000 dinara, odgovorna lica u preduzeću umesto 10.000 platiće 25.000, dok će preduzetnik biti kažnjen sa 75.000 dinara umesto dosadašnjih 15.000.

Nadležni iz Gradske uprave kažu da je razlog za donošenje odluke o izmenama i dopunama postojećih odluka o obavljanju komunalnih delatnosti, održavanja javnih zelenih površina, o održavanju čistoće i o držanju domaćih životinja to što grad Novi Sad želi da se povećanjem propisanih novčanih kazni spreči neodgovorno ponašanje pojedinih građana koji oštećuju i uništavaju javne zelene površine, prljaju i oštećuju komunalne objekte, komunalnu infrastrukturu i narušavaju javnu higijenu.

- Očekuje se da će povećanje propisanih novčanih kazni uticati na odgovornije ponašanje građana u ovom pogledu. Takođe, povećanje propisanih novčanih kazni treba da ima preventivni uticaj na svest i ponašanje građana sa ciljem zaštite životne sredine - smatraju gradski čelnici.

Uvodi se komunalna milicija

Republička vlada usvojila je Predlog zakona o komunalnoj miliciji, kojim se, između ostalog, dosadašnjoj Komunalnoj policiji daju nova ovlašćenja kao što je rad u civilu, ali i veća odgovornost u održavanju komunalnog reda.

Nakon što Narodna skupština usvoji predloženi zakon, očekuje se da i Novi Sad izmeni nadležnu gradsku odluku, te da počne efikasnija kontrola i kažnjavanje bahatih pojedinaca.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.