SPC PROSLAVLJA 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI: Ono što su uradili Amerikanci sprskog porekla je za NAKLON DO PODA
Ilustracija / Grupa Amerikanaca srpskog porekla popela se na najviši vrh kontinentalnih SAD, planinu Vitni, noseći sa sobom ikone Sv. Save i Sv. Sebastijana, Foto: Nebojša Mandić

svaka čast

SPC PROSLAVLJA 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI: Ono što su uradili Amerikanci sprskog porekla je za NAKLON DO PODA

Srpska pravoslavna crkva ove godine proslavlja 800 godina autokefalnosti

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva ove godine proslavlja 800 godina autokefalnosti, a u čast ovom događaju, 13. juna grupa Amerikanaca srpskog porekla popela se na najviši vrh kontinentalnih SAD, planinu Vitni, noseći sa sobom ikone Sv. Save i Sv. Sebastijana, osnivača parohije Sv. Save u Džeksonu, saveznoj državi Kaliforniji.

Istrajnost ovih mladih ljudi u očuvanju kulture i tradicije svoje zemlje porekla je zaista vredna divljenja.

Čestitamo na ovom uspehu!

Podsećamo, povodom 800 godina od autokefalnosti srpske crkve, JP "Pošta Srbije" izdalo je prigodnu markicu, koja je od 13.juna u prodaji i time iskazala poštovanje prema SPC.

Inače, Rastko Nemanjić, u monaštvu Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, imao je presudnu ulogu za dobijanje samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Na Svetoj Gori i u Studenici, gde je bio iguman od 1206. do 1217. godine, Sava posvećeno radi na postavljanju temelja Srpske crkve: osniva manastire, piše tipike, ustrojava poredak monaškog i bogoslužbenog života, prevodi i kodifikuje bogato vizantijsko pisano crkveno-pravno nasleđe

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.