DAVID ĆE DA UMRE U SRBIJI! Dečak od 9 godina VIŠE NEMA VREMENA! Mora da ode na Kubu kako bi preživeo! POMOZIMO MU
David Radovanović (9) vodi bitku za život!, Foto: Privatna arhiva

poslednji trenutak

DAVID ĆE DA UMRE U SRBIJI! Dečak od 9 godina VIŠE NEMA VREMENA! Mora da ode na Kubu kako bi preživeo! POMOZIMO MU

Njegovi roditelji su nedavno saznali da su u Srbiji sve mogućnosti za lečenje, iscrpljene

Objavljeno:

David Radovanović, dečak koji ima samo devet godina vodi bitku za život, ali mu vreme izmiče. Ima tumor moždanog stabla i mora da ode na lečenje na Kubu kako bi preživeo.

Naime, njegovi roditelji su nedavno saznali da su u Srbiji sve mogućnosti za lečenje, iscrpljene.

Malom Davidu je u martu 2018. godine dijagnostikovan tumor moždanog stabla, bez mogućnosti operacije. Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu sprovedena je zračna terapija od marta do maja 2018. Nakon zračne terapije koja je završena 2. maja 2018. godine David se odmah sutradan vratio u školu i živeo sasvim normalno, uz izbegavanje veće fizičke aktivnosti i izloženosti suncu.

- Terapiju je sasavim dobro podneo, i fizički i psihički. Zna ponekad da bude razdražljiv i da burno reaguje u trenutku, ali manje - više takav karakter je imao i pre bolesti, kaže Davidov otac.

On je objasnio kako su u proteklom periodu obavljene redove kontrole na 3-4 meseca.

Poslednja redovna kontrola je bila u aprilu 2019. godine i po rečima prof. Danice Grujičić, nalaz je stacionaran, a David je bio u dobrom opštem stanju. Međutim, krajem maja 2019. godine primećujemo da neobično govori (“kroz nos”), a već nakon nekoliko dana David počinje da pokazuje teškoće u kretanju, i hitno odlazimo na Klinički centar Srbije gde snimak skenerom pokazuje da je došlo do uvećanja tumora, objašnjava Nenad Radovanović.

Kako je dodao, lekari KC Srbije i IORS-a primenili su terapiju deksazonom i manitolom, kako bi poboljšali trenutno stanje, ali bez mogućnosti pomaka u lečenju. Davidovo stanje se još više pogoršava, tako da on sada leži već dvadeset dana, bez mogućnosti samostalnog sedenja ni hodanja, otežano (nerazumljivo) govori, ima povremene grčeve u levoj ruci i nozi, povremeno i problem sa gutanjem.

Istovremeno, sve prognoze koje dobijamo (sa više strana – Srbija, Turska, Grčka, Amerika) su loše. Jedini pozitivan odgovor dobijamo od lekara sa Kube, koji mogu da primene određeni lek u kombinaciji sa hemioterapijom, ali uz njihov nadzor na kubanskoj klinici, u periodu od oko 20-30 dana. Okvirni troškovi lečenja i boravka na Kubi za dete i jednog pratioca su, po njihovim rečima, oko 10-15.000 eura. Za oba roditelja i dete, sa troškovima transporta, verovatno bi iznos bio i više od 20.000 eura, kaže on.

Ukoliko želite da pomognete ovom dečaku da živi, to možete da uradite lično u računovodstvu škole "Popinski borci" od 9 do 14 časova ili uplatom na tekuće račune (kod Uni Credit banke) Nenada Radovanovića.

Dinarski račun: 170-00101776960000-05

Devizni račun: RS35170001017769600102

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.