KORIDORI SRBIJE MUVALI S TENDERIMA! Procurili SKANDALOZNI DOKAZI ogromne PRONEVERE državnog novca
Ima li svetla na kraju tunela?, Foto: Filip Plavčić

SKANDAL!

KORIDORI SRBIJE MUVALI S TENDERIMA! Procurili SKANDALOZNI DOKAZI ogromne PRONEVERE državnog novca

Sve je jasno...

Objavljeno:

U pregovaračkom postupku koji je usledio nakon obustave otvorenog postupka na kome niko od ponuđača nije ispunjavao uslove konkursa "Koridori Srbije" smanjili vrednost javne nabavke za 65 odsto.

Zbog muvanja s tenderom za izbor tehničkog nadzora nad izvođenjem radova na auto-putu Beograd - Južni Jadran, na deonici Ljig-Požega, javno preduzeće "Koridori Srbije" moralo je 2015. godine da plati 123.254 dinara Institutu IGH iz Zagreba za troškove postupka pred Republičkom komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja je uvažila žalbu firme iz Zagreba.

Osim što je uvažila pritužbe Instituta IGH iz Zagreba, Republička komisija je rešenjem od 10. jula 2015. u potpunosti poništila pregovarački postupak koji su sproveli "Koridori Srbije" za izbor stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji auto-puta E-763 Beograd - Južni Jadran, sektor II, Ljig-Požega, deonica 1, Ljig (Donji Banjani) - Boljkovci i deonica 3, Takovo-Preljina.

Institut iz Zagreba ukazao je na niz propusta "Koridora Srbije" u sprovođenju te nabavke i samog izbora najpovoljnijeg ponuđača 30. aprila 2015, odnosno grupe firmi koju su činile "Institut za puteve" "PMC inženjering", "Makspro" iz Beograda i "Trafik dizajn" s Voždovca.

Jedna od spornih stvari na koje je Institut IGH ukazao jeste da su u pregovaračkom postupku koji je usledio nakon obustave otvorenog postupka na kome niko od ponuđača nije ispunjavao uslove konkursa "Koridori Srbije" smanjili vrednost javne nabavke za 65 odsto, odnosno sa 354.585.000 dinara na 125 miliona dinara.

foto: Filip Plavčić

- Podnosilac zahteva osporio je formiranje cene procenjene vrednosti javne nabavke u pregovaračkom postupku, shodno tome je isti ukazao da korigovana procenjena vrednost, koja iznosi 35 odsto u odnosu na prvobitnu, nije u korelaciji sa smanjenjem perioda vršenja usluga na 63 odsto od prvobitnog vremenskog angažovanja - piše između ostalog u obrazloženju donetog rešenja Republičke komisije.

Firma iz Zagreba požalila se i na to da "Koridori Srbije" nisu tražili da firma "PMC inženjering" dostavi licencu kao dokaz da ispunjava uslove učešća na tenderu.

Još jedna, ništa manje važna pritužba odnosila se na to da ponuđač kog su "Koridori Srbije" izabrali nije ispunjavao poslovne i kadrovske uslove neophodne za obavljanje posla nadzora nad radovima na izgradnji auto-puta Beograd - Južni Jadran.

Iz "Koridora Srbije" do zatvaranja ovog broja Kurira nismo dobili odgovore u vezi sa ovom javnom nabavkom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.