HIRURZI SA VMA PRVI PUT IZVELI OVAKVU OPERACIJU: Ono što je žena imala na jetri je do sada samo čudo spašavalo
Ova vrsta operacije prvi put je izvedena u VMA, Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

svaka čast

HIRURZI SA VMA PRVI PUT IZVELI OVAKVU OPERACIJU: Ono što je žena imala na jetri je do sada samo čudo spašavalo

Ranije operacije na jetri izvodile su se otvorenim pristupom

Objavljeno:

Hirurški tim Vojnomedicinske akademije, na čelu sa načelnikom Odeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju prof. dr Darkom Mirkovićem, izveo je prvu minimalnoinvazivnu laparoskopsku resekciju jetre kod pacijentkinje M.D. (44) koja se uspešno oporavlja.

Kako je danas saopštila VMA, ova vrsta operacije prvi put je izvedena u VMA, a među prvim je operacijama ovakvog tipa u zemli i regionu.

U operaciji su učestvovali hirurzi asist. dr sc. med. Mihailo Bezmarević, puk. doc. dr Milan Jovanović i ppuk. dr Miroslav Mitrović, anesteziolog dr Aleksandra Ristanović, instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović i bolničar Dragan Marković.

Pacijentkinja je imala hemangiom u jetri promera oko 10 cm, koji se nalazio u drugom i trećem segmentu jetre, a koji je poslednjih meseci značajno porastao uz progresivne bolove i nelagodnost u stomaku.

Dok su se ranije operacije na jetri izvodile otvorenim pristupom (veći rezovi, sporiji oporavak nakon operativnog lečenja i duži postoperativni tok) laparoskopski pristup, iako tehnički zahtevniji, omogućava minimalan gubitak krvi tokom operacije, značajno brži oporavak pacijenta, kao i manje ukupne troškove lečenja, kaže se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.