VUKOVACA NIKAD VIŠE, A BODOVA NA PRIJEMNOM NIKAD MANJE! Zaboravite krađu TESTOVA, ovo je najveći PORAZ Male mature
Prijemni ispiti..., Foto: Aleksandar Jovanović Cile

OTKRIVAMO!

VUKOVACA NIKAD VIŠE, A BODOVA NA PRIJEMNOM NIKAD MANJE! Zaboravite krađu TESTOVA, ovo je najveći PORAZ Male mature

Sve je jasno...

Objavljeno:

Vukovih diploma nikad više, a bodova nikad manje! Mala matura je gotova, sledi upis u srednje škole, a znanje koje su učenici stekli u osnovnim školama je diskutabilno. Zbog "odlično urađenog prijemnog ispita" Ministarstvo je odlučilo i da smanji donju granicu bodova za upis.

Srpski, odnosno maternji jezik, u rangu je prošlogodišnjeg testa, matematika je urađena za čitav bod bolje, dok su rezultati kombinovanog testa najlošiji, gde je prosek oko 11 poena, navela je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Pomoćnica ministra prosvete dodaje da je ponavljanje testa bila prava odluka, jer su na taj način deca koja imaju strože kriterijume u školama imala šansu da ostvare visok rezultat na završnim testovima i tako dopune uspeh iz škole.

Donja granica bodova za upis kako je rekla smanjiće se za 0,8 poena ili jedan poen u odnosu na prošlu godinu.

Informacije o donjem pragu za sve škole mogu se pronaći u Informatoru ili na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

U Beogradu većina učenika na testovima imala je 10 ili 11 tačnih odgovora od ukupnih 20 pitanja. U Ministarstvu prosvete naglašavaju da su osmaci, njih 71.099, u proseku na nešto više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore.

Na testu iz maternjeg jezika bilo je najviše tačnih rešenja - 11,8 od 20, sledi kombinovani na kome se ocenjivalo znanje fizike, hemije, geografije, istorije i biologije sa 11,02, dok je matematika đacima godinama najveći kamen spoticanja, te su tako od 20 zadataka u proseku 10,5 uradili tačno.

Najviše je poražavajuće što odlični učenici, koji imaju sve petice u svojim knjižeicama, takozvani Vukovci, nisu ništa bolje uradili prijemni od ostalih učenika. Postavlja se pitanje kako je moguće da učenik ima sve same petice, a da nije u stanju da istim uspehom savalada sve testove male mature. Treba li krivicu svaliti na nastavnike u osnovnim školama, za koje se čini da ocene olako dele, pa na prijemnom ispitu zbog toga bude ovakva situacija.

Statistika nije ništa bolja ni van prestonice, a najviše je zabrinjavajuća u Nišu, gde nijedan mali maturant nije uspeo na završnom ispitu da reši sve zadatke i tako osvoji maksimalan broj poena. I u niškim školama ima vukovaca, pa čak ni oni nisu bili u stanju da reše sve zadatke.

Da li je prijemni ispit zaista toliko težak, ili se ocene u osnovnoj školi dele "šakom i kapom"? Ono što je izvesno jeste da negde postoji ogroman problem i propust.

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.