NJIHOVA BORBA JOŠ UVEK TRAJE! U BITKU IDU U NAJŠARENIJIM BOJAMA! Najpoznatiji iz LGBT zajednice o Paradi koja sledi
Borba još uvek traje, pridruži se, Foto: Filip Plavčić, Nebojša Mandić, Printscreen

BORBA JOŠ UVEK TRAJE - PRIDRUŽI SE

NJIHOVA BORBA JOŠ UVEK TRAJE! U BITKU IDU U NAJŠARENIJIM BOJAMA! Najpoznatiji iz LGBT zajednice o Paradi koja sledi

Šetnja ponosa biće započeta u Pionirskom parku

Objavljeno: 14:07h
Suzana Trajković

Ovog meseca u Beogradu će biti održana Parada ponosa pod sloganom "Borba još uvek traje, pridruži se".

Prajd će se održati u Beogradu u subotu 29. juna sa početkom u 11 časova!

Šetnja ponosa biće započeta u Pionirskom parku, a nastaviće se tokom dana u centralnim delovima Beograda.

Ovim povodom, za Espreso su govorili najpoznatije ličnost srpske LGBT scene.

Pitali smo ih zašto je za njih važno prošetati na Prajdu, otkud baš taj slogan, ali i za šta se oni tačno bore.

Vesna Zorić, predsednica udruženja "Egal" otkrila nam je otkud slogan "Borba još uvek traje - pridruži se".

- Prajd, kao ideja i sama prajd šetanja su mi važni, ne samo zbog toga što sam lezbejka i što je to dan kada su potrebe naše zajednice najvidljivije i kada se o njima najviše govori. Već zbog toga što je to dan u kome ne ukazujemo na razlike, već na sličnosti i solidarnost: sa ženama, sa radnicama, sa ženama sa invaliditetom, sa onima koje su imale iskustvo nasilja, sa migrantkinjama. Otuda i sam slogan: Borba još uvek traje – pridruži se. Tokom Prajda su zahtevi LGBT- i zajednice najglasniji, ali je to, pre svega, dan ljudskih prava i borbe za bolji položaj i jednaka prava svih nas.

Helena Vuković, major u penziji koji je promenila pol, simbol je trans zajednice.

Ona je za Espreso govorila upravo o problemima trans zajednice, koje bi volela da se reše, a jedan od vidova njene borbe svakako je - šetnja na prajdu.

- Ove godine je jedan od zahteva Prajda i depatologizacija trans identiteta na nacionalnom nivou, prateći novu klasifikaciju bolesti Svetske zdravstvene organizacije, na osnovu koje se svi trans identiteti uklanjaju sa spiska mentalnih bolesti i poremećaja i prebacuju u domen seksualnog zdravlja. Međutim, depatologizacija ne znači samo ukidanje šifre, već i jednaka prava i tretman trans osoba u društvu. Ispostavilo se da je ove godine, možda i još važnije stavljati u prvi plan ovaj zahtev – napadi, fizički, verbalni, ideološki i pretnje nasiljem, usmerene prema trans ženama i ženama sa trans iskustvom, nisu samo izrazi transfobije, već i mizoginije i usmereni su prema ženama, uopšte. Zbog toga šetam na Prajdu. Zbog toga i slogan „pridruži se“, mnogo je koraka još potrebno načiniti, a tiče se i svakog od nas ponaosob.

Predrag Azdejković, gej aktivista otkrio je da je ljut na neke političare, ali i kakav to autfit sprema za ovogodišnji Prajd.

- Priprema se Građanski zakonik koji ignoriše potrebe LGBT zajednice i to Ani Brnabić nikada neću oprostiti. Najavljuju da ćemo dobiti pravo na zajedničku imovinu, ali bez prava na nasleđivanje, što je jedno veliko ništa! Zbog toga nam je glavni zahtev da se zakonski regulišu istopolne zajednice i podržavam inicijativu LDP-a koji je Skupštini podneo Zakon o registrovanom istopolnom partnerstvu i Zakon o rodnom identitetu. Ove godine se obeležava 50 godina od LGBT popune u Njujorku kojom je započela borba za LGBT prava. Zastava duginih boja je simbol LGBT zajednice i meni ona mnogo znači. Spremio sam specijalan autfit za tu priliku koji je naravno inspirisan duginom zastavom. U pitanju je dres našeg poznatog košarkaša.

foto: Nebojša Mandić

Član Glavnog odbora SPS-a i deklarisani gej, Boris Milićević šeta ne samo za pripadnike LGBT zajednice, već i za sve druge ugrožene društvene kategorije.

- Meni je važno da šetam na Prajdu jer se tako borim za sve ugrožene LGBTI osobe, ali i za sve koji doživljavaju nasilje i diskriminaciju u Srbiji. Svi koji imaju problem sa ženama, Romima, osobama sa hendikepom imaju i problem sa LGBTI osobama. Biću u nekom šorcu i majici u veselim bojama, prilagođeno visokim temperaturama. Moramo da podsetimo ljude da ne smeju da se uljuljkuju u rezultatima koje je postigao LGBTI pokret u ovih 50 godina, jer borba još uvek traje! - rekao je Milićević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.