HAOS KOD MARIĆA U STUDIJU! Kada je POMENUTO srpsko nasleđe na KOSOVU, voditelj je PREKINUO PRIČU i nastao je MUK
Milomir Marić u Ćirilici, Foto: Prentscren

SKANDAL!

HAOS KOD MARIĆA U STUDIJU! Kada je POMENUTO srpsko nasleđe na KOSOVU, voditelj je PREKINUO PRIČU i nastao je MUK

Sve su rekli...

Objavljeno:

U emisiji "Ćirilica" voditelja i autora Milomira Marića govorilo se o najvažnijim stvarima, Kosovu, Crnoj Gori, SPC, a učesnici su bili prof. dr Slobodan Reljić, peof. dr Srđan Trifković, prof. dr Miloš Ković.

U jednoj hipotetičkoj situaciji u kojoj bi Albanci na Kosovu vodili turiste da im pokazuju znamenitosti i svetinje na Kosovu, šta bi rekli, da su to srpske svetinje, koje su Srbi sagradili i podigli ili da su oni zaslučni za njih?

Paralela sa ovom situacijom je ona u kojoj se našao istoričar Miloš Ković koji je tokom jednog obilaska Male Azije i Efesa shvatio da vodič izbegava da spomene grčke umetnike i grčku kulturu čija je večina spomenika nastalih na tom podneblju.

Međutim sa tim poređenjem se nije složio dr Reljić koji smatra da se Efes ne može u tom smislu porediti sa Kosovom:

- Ovo je problem identiteta. Mislim da ne možemo porediti Efes sa Kosovom još uvek jer mi imamo rezoluciju 1244 a ovi su se 24. godine iselili odatle, to nije isto pitanje. Ali to jeste problem. Mi kao narod, naš identitet je pun. Imamo taj kosovski mit, imamo tu predstavu o sebi.- rekao je gospodin Reljić i dodao:

- Mi smo okruženi narodima koji imaju krizu identiteta. Identitet Crne Gore, ovakav kakav je, montenegrijskli on se gradi malo kod komunista, to jeste bilo važno da ih odvoje u Republiku ali nije bilo da svaki dan valjaš i oni su dolazili svi u Beograd. Kad si napravio državu moraš da objasniš čemu služi to, kakve to ima veze, ko ste vi. I sad može sve da se uzima, šta god se pojavi na vašoj teritoriji vi možete to da proglašavate saki dan na svojoj televiziji kako hoćete.

- Važno je shvatiti da već najmanje pet decenija, možemo reći od kraja drugog svetskog rata je praksa svojatanja tuđeg kulturnog dobra i nasleđa postala redovna pojava u srcu Evrope kada smo videli kako su prvo i pre svega Poljaci preuzeli nemačku kulturnu baštinu iz velikih teritorija koje su pripadale Nemačkoj pre Drugog svetskog rata zbog toga što su Sovjeeti uzeli sve do Buga, pomerili su Poljsku dvesta kilometara ka zapadu do Odra i Nise.- rekao je profesor naglasivši da istorijsko iskustvo proteklog veka ukazuje na princip koji važi za kulturno nasleđe- Čija vlast, njegovi i spomenici- a koji se može prepisati iz vremena verskih ratova katolika i protestanata kada je taj princip i prihvačen- Čija vlast, njegova i vera.

- Problem jesu ova identitecka pitanja. Dokle će to biti ono što jeste, dokle će to biti zaista srpsko pa do mere do koje se mi budemo borili. Do tog trenutka će to biti srpsko. Onog trenutka kada mi prihvatimo da to uđe u ovo Medieval monuments in Kosovo i da se prevede u te koordinate, tipa vizantijsko nasleđe, napravio ovaj ili onaj, bez ikakve veze sa našom državom u srednjem veku, onda će to prosto postati, ne srednjevekovni manastir na Kosovu, nego kosovska duhovna baština i onda će se to izjednačavati sa nekim artefaktima albanske kulture- rekao je Dejan Vuk Stanković rekavši da se na ove kulturne artefakte ne obraća dovoljno pažnja, ova identitetska pitanja u savremenoj politici su stavljena u treći plan.

- Crna Gora je krajnje zanimljiva za proučavanje. Sada imate deo srpskog naroda, nekadašnju srpsku Spartu ko je ukalkulisao da se istorija okrenula protiv nas Srba i da smo sada na porešnoj strani istorije i sad oni beže od nas. Ali za dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset godina, slutim da će deo tih ljudi, tih dobrih ljudi, koji samo žele da žive svoj život kao sav normalan svet. Najveći problem je u tim dobrim ljudima koji su prihvatili laž. Kada Srbija ojača ekonomski, vojno, oni će reći "Jao izvinite!" Možda tih trinaest, petnaest odsto, možda Cetinje, oni će možda ostati tvrdokorni. Crnogorski identitet je fluidan. To su ti fluidni identiteti- crnogorski, makedonski, albanski. To su te stvari koje su fluidne, oni su kao suncokreti koji se okreću prema suncu moći. - rekao je Miloš Ković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.