BEOGRAD JE POGODILA JEZIVA POPLAVA! Obišli smo ljude koji se BORE sa VODENOM STIHIJOM, evo šta smo zatekli (VIDEO)
Situacija u Krnjači je kritična, Foto: Espreso.co.rs

espreso NA LICU MESTA!

BEOGRAD JE POGODILA JEZIVA POPLAVA! Obišli smo ljude koji se BORE sa VODENOM STIHIJOM, evo šta smo zatekli (VIDEO)

U pojedinim delovima grada je još uvek kritično!

Objavljeno: 11:26h
Jovana Jovanović

Neverovatna količina padavina zahvatila je levu obalu Dunava, tačnije gradsko naselje Krnjača u kojem ni dan nakon popalava građani nisu uspeli da iscrpe vodu iz poplavljenih domova.

Za nekoliko sati palo je kiše koliko za mesec dana, a u brojnim gradovima i opštinama u Srbiji uvedena je vanredna situacija.

Kišni period dostigao je maksimum tokom jučerašnjeg nevremena. "Rekorder" je bilo beogradsko naselje Borča, gde je za svega nekoliko sati palo čak 104 litra kiše po metru kvadratnom, međutim, ma koliko opasno i neprijatno bilo - nevreme koje je za nama zapravo je karakteristična pojava naše klime.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić rekao je da je leva strana obale Dunava kritična i da su sve gradske službe celu noć bile na terenu i daju svoj maksimum.

Radojičić ističe da ovoliko vode za tako kratak period nije palo ni 2014. godine.

Poručio je građanima da će gradske službe dati maksimum da se u kratkom periodu reše svi problemi i da se drenira teren.

Slike koje su dolazile iz tih krajeva bile su kao iz nekih filmova apokalipse. Baš zbog toga uputili smo se na lice mesta, kako bi proverili stvarno stanje.

Odmah na ulasu u Krnjaču, primetili smo bujicu vode koja se iz cevi izliva na ulicu, a bare su se pretvorile u prave močvare.

foto: Espreso.co.rs

Naime, ispred jedne kuće zatekli smo sugrađane koji još uvek čiste svoje kuće od vode i pokušavaju da osposobe prilaz do kuće.

Na naše pitanje, da li je neko od nadležnih službi dolazio da pomogne pri izbacivanju vode iz kritičnih delova, naša sagovornica Gorančanin Smilja, čija je kuća većim delom pod vodom nakon poplave, kaže da je odlazila do Opštine da traži pomoć, ali je, kako tvrdi nije dobila.

foto: Espreso.co.rs

Odlazila sam do opštine da tražim pomoć od nadležnih, ali očito ništa od toga. Došao je komšija da mi pomogne da izbacim vodu iz kuće. Voda je prvo počela da prodire u jednu sobu, a potom se proširila na ostatak kuće. Sinoć je bilo baš kritično, sada ima manje vode, ali ima puno insekata", objašnjava Gorančanin Smilja.

Nakon toga, uputil ismo se ka ostalim delovima ovog potopljenog dela Beograda.

Primetili smo da je voda poplavila celu ulicu i da su meštani primorani tuda da prođu jer nemaju alterativni pravac, a jedna od njih je bila i žena u poodmakloj trudnoći.

foto: Espreso.co.rs

Dok smo pokušali da saznamo da li su tražili pomoć od nadležnih, kazali su nam da su nekoliko puta zvali vatrogasne spasilačke ekipe, jer se u toj ulici nalaze dve trudnice.

Međutim, sugrađani tvrdre da ekipe nisu izašle na teren, a na to su dobili sledeći odgovor:

Ukoliko voda prodre u kuću, mi ćemo tek onda izaći na teren".

Potom smo se uputili u susednu ulicu kako bismo ispitali kakva je situcija na ostalim poplavljenim terenima.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

Ušli smo u jednu kuću gde smo primetili kako se iz dvorišta izliva voda.

Ovde je bila tona vode, mi nismo mogli da hodamo po dvorištu dok se voda nije barem malo povukla. Najveći problem su podzemne vode kao i kanali koji odvode vodu. Kanali su skroz zapušteni, i u njih se baca tona smeća i to niko ne čisti zato nam je ovakva situacija kakav je, a katastrofalna je," poručuju iz porodice Brozičević u Krnjači.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

Kako kažu, celu noć su izbacivali vodu iz doma.

Ceo dan i noć smo izbacivali ogromne količine vode iz kuće i podruma. Malopre smo ponovo morali da skupljamo vodu u sobi, jer se sakupila od ovih podzemnih koje su još aktivne".

Nakon Krnjače, otišli smo do Novog Beograda kako bismo se uverili kakvo je trenutno stanje na terenu budući da je taj deo grada bio potpuno potopljen.

Ipak, situacija je mnogo bolja u odnosu na juče gde je se izlila ogromna količina vode koja je izgledala apokaliptično.

Primetno je, da stanje počinje da se stabilizuje jer se voda vratila u svoja korita, mada meteorolozi najavljuju nove padavine, tako da verujemo da će naši sugrađani biti u pripravnosti.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.